2314573
Geld

Goedkoop huren? Ga naar het noorden!

Aan de overkant zijn nog goedkope huurwoningen over.

Aan de overkant zijn nog goedkope huurwoningen over.

Amsterdam - De huurprijzen in Amsterdam zitten al maanden tegen het plafond, en Rotterdam nadert met rasse schreden. Wie nog een beetje goedkoop wil huren, moet naar Friesland, Drenthe of Overijssel, meldt verhuurwebsite Pararius.

Aan de overkant zijn nog goedkope huurwoningen over.

Aan de overkant zijn nog goedkope huurwoningen over.

Zelfs in de steden in Noord-Nederland vallen de vierkantemeterprijzen alles mee vergeleken met de Randstad. In Assen stond de teller in het tweede kwartaal op €8,23 per vierkante meter, in Leeuwarden op €9,08. Daarmee komen de noorderlingen niet eens in de buurt van het landelijk gemiddeld. Dat staat op €15,82 per vierkante meter, liefst 6,5% meer dan een jaar geleden.

Tegen die landelijke trend in dalen de huurprijzen in Drenthe en Friesland zelfs een beetje.

Ondertussen stijgen de huurprijzen in de Randstad door – waar dat nog kan. In Amsterdam lijkt het plafond te zijn bereikt, met €22,79 per vierkante meter. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017 ligt die huurprijs ’slechts’ 2,3% hoger. Aspirant-huurders willen niet nóg meer betalen, en nemen de wijk naar Haarlem en Amstelveen. De prijzen daar stegen met respectievelijk 7,4% en 6,7% – harder dus dan het landelijke gemiddelde.

Ook Rotterdam is in opkomst, aldus Pararius. De havenstad, met volgens de site ’relatief lage huren’, maakt een inhaalslag. De huurprijs ligt nu op €15,58 per vierkante meter. Voor het eerst is Rotterdam daarmee duurder dan het landelijk gemiddelde. Ook Den Haag is inmiddels ingehaald.