Nieuws/Financieel
2314642
Financieel

Analyse: Grootaandeelhouder verzwakt Air France KLM

De zoektocht naar een nieuwe topbestuurder bij Air France KLM duurt voort. Waar eerst geput werd uit het balboekje van de Franse regering, wil het bestuur nu iemand aantrekken met internationale luchtvaartervaring. Deze topper zou voor niet minder dan €1,5 miljoen per jaar naar Air France KLM willen komen.

Met deze wending in het zoekproces maakt de luchtvaartmaatschappij zich het nog weer moeilijker. Een bestuurder als Willie Walsh van het moederbedrijf van British Airways verdient nu al meer dan dat bedrag. En daarbij valt af te vragen, wie er überhaupt te porren is om de hoogste functie bij Air France KLM te aanvaarden. De recente geschiedenis leert dat het een baan met een hoog afbreukrisico is, omdat de vakbonden bij Air France de baas zijn. Het zou daarom nog wel eens lang kunnen duren voordat het schaap met vijf poten gevonden is.

Het blijft een raadsel waarom het bestuur van Air France KLM niet iemand uit eigen gelederen aanneemt. Die hoeft zich niet in te werken, weet hoe de vlag er voor staat met betrekking tot de financiën en is snel beschikbaar. Topman Pieter Elbers van KLM heeft echter een prijs. De afgelopen jaren vocht hij voor de zelfstandige bedrijfsvoering en kas van KLM. Die kan hij moeilijk weggeven om op het hoogste pluche te komen.

Pieter Bootsma

Daarbij is KLM voorstander van een smallere top, iets waar het bestuur van de luchtvaartcombinatie momenteel niet op aan lijkt te koersen. Een andere Nederlandse topper is KLM’er Pieter Bootsma, die ook een functie heeft bij Air France. Bootsma was één van de architecten van de vorig jaar afgesloten deal met het Amerikaanse Delta, China Eastern en Virgin Atlantic. Verder zou Bruno Matheu geïnteresseerd zijn, een tijd werkzaam voor het Arabische Etihad, maar was daarvoor jarenlang in dienst bij Air France.

Terwijl het bestuur van Air France KLM de centen aan het tellen is om te kijken hoe diep ze in de buidel kunnen tasten voor een nieuwe topman, maakt luchtvaartmaatschappij Emirates handig gebruik van het vacuüm dat rond de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie is ontstaan. De Arabische luchtvaartmaatschappij kondigde dinsdag aan ze meer wil gaan vliegen vanaf Parijs en is daarover in gesprek met de Franse overheid.

Meer concurrentie

De kans is groot dat Emirates haar zin krijgt, want deze is afnemer van de Franse vliegtuigbouwer Airbus. De landingsrechten worden gegeven in ruil voor een order van 20 Airbus A380 vliegtuigen, zo melden Franse media dinsdag. Dus nog meer concurrentie voor Air France, nota bene gefaciliteerd door haar eigen grootste aandeelhouder, de Franse staat. Met het Nederlandse KLM als kind van de rekening, die ongetwijfeld opdraait voor dit dubbele verlies.