Nieuws/Financieel
2314647
Financieel

In 2021 aan de hamburger van kweekvlees

’s Werelds eerste kweekhamburger.

’s Werelds eerste kweekhamburger.

Maastricht - Een hamburger van kweekvlees. Over drie jaar komt die definitief op de markt. Het Maastrichtse Mosa Meat, bedenker van de kweekhamburger, heeft €7,2 miljoen opgehaald om het kweekvlees in productie te nemen.

’s Werelds eerste kweekhamburger.

’s Werelds eerste kweekhamburger.

De productie van de kweekhamburger zal in eerste instantie op meerdere meerdere locaties in Nederland plaatsvinden en in 2021 alleen in restaurants verkrijgbaar zijn. Drie jaar later moet de productie opgeschaald worden, zodat het kweekvlees ook in de supermarkt ligt.

M Ventures en de Zwitserse vleesverwerker en producent van kant-en-klaarmaaltijden Bell Food Group steken het geld in de onderneming om de productie mogelijk te maken. M Ventures is het investeringsvehicle van het wetenschappelijke en technologische bedrijf Merck.

Voor Mosa Meat is de investering een mijlpaal. Het spin-off bedrijf van de Universiteit van Maastricht heeft de eerste runderhamburger van koeiencellen in 2013 gepresenteerd. Mosa Meat-oprichter Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de universiteit van Maastricht, heeft de eerste hamburger gecreëerd met celdeling zonder dat er een dier voor heeft hoeven te sterven.

Snel goedkoper

Lorenz Wyss, ceo van Bell Food Group, ziet in kweekvlees een goede oplossing voor de schadelijke milieu-effecten van de groeiende vleesconsumptie. De vleesverwerker hoort met een omzet van €3,5 miljard en 12.000 werknemers tot een van de toonaangevende voedingsgiganten in Europa. Het concern wil graag investeren in vleesproductie die veel minder broeikasgassen uitstoot.

Volgens een woordvoerder van Mosa Meat gaat de kweekhamburger in 2021 ongeveer €9 kosten. Het stukje vlees wordt na enkele jaren als het in massaproductie wordt genomen, snel goedkoper.