Nieuws/Financieel
2315836
Financieel

Dj D-Sol gaat Goldman Sachs opschudden

Amsterdam - David Salomon, dinsdag aangewezen als opvolger van boegbeeld Lloyd Blankfein bij Goldman Sachs, zal de top van de meest gehaaide zakenbank op Wall Street snel opschudden.

Dat voorzien analisten na eerder signalen van de nieuwe topman, die privé als dj D-Sol op feesten muziek draait, voor de tweede investmentbank na JPMorgan en hofleverancier van bestuurders voor het Witte Huis.

Solomon, die geen handelsachtergrond heeft en in 1999 onverwacht direct als partner binnenkwam, maakte er vorig jaar geen geheim van dat de bank moet vernieuwen.

De bank komt in ander vaarwater. Overlever Blankfein (‘Goldman doet God’s werk’) kreeg de mastodont van Wall Street, waar hij 36 jaar eerder begon, op koers na de misère van de kredietcrisis. In zijn twaalf bestuursjaren steeg het aandeel 50%. Al daalde dit kwartaal de aandelenhandel weer, terwijl die van concurrenten met tenminste 17% toenam.

Erfenis

Hoofdpijndossier voor Solomon (56) blijft evenwel de zeer volatiele grondstoffenhandel. Vorig jaar boekte die het slechtste resultaat sinds de beursnotering. Blankfein bouwde die tak uit toen Goldman daarin nauwelijks iets ondernam, Solomon zou sinds mei al hebben ingegrepen maar is nu niet meer gebonden aan Blankfeins erfenis. Veel grootbanken namen eerder afscheid van deze handelsactiviteiten.

Veteraan Solomon maakte carrière bij Bear Stearns, waar hij bezig was aan een opmars naar de top, maar koos voor het scherp aan de wind zeilende Goldman Sachs.

Trainingsbroek

Solomon is allesbehalve de klassieke bankier. Beeldbepalend was zijn entree na de onder zijn leiding geslaagde beursnotering van Luluemon-sport- en yogakledingbedrijf in 2007 gehuld in trainingsbroek en blazer, een kleine schok voor de standaard in maatwerk gehulde collega’s.

Hij liet zich daar gelden binnen de investmentbank en is behalve partner ook ‘co-president’ van het bedrijf met 38.000 werknemers en $31 miljard omzet. In maart dit jaar meldde de andere co-president Harvey Schwartz zou terugtreden, waarmee de benoeming van Solomon zeker leek.

Vernieuwing

Solomons kwartaalomzet steeg naar $2,05 miljard en troefde verwachtingen af. De geboren New Yorker zal de traditionele bankactiviteiten nieuw leven in blazen vanuit het constant vernieuwend technologieplatform, dat een steeds grotere invloed krijgt voor nieuwe verdienmodellen.

Het concern waagt zich aan blockchain en zet een teen in het water bij handelsactiviteiten voor derden in cryptomunten.

Volgens de Wall Street Journal zal hij als eerste stap budgetbeperkingen van de divisiehoofden eisen. Ook zou hij Goldmans legendarische managementcomité, waarvan het aantal leden in het afgelopen decennium is opgelopen, gaan uitdunnen. Er komt meer macht bij de divisies die de handel drijven.

Solomon heeft volgens de zakenkrant ook een strategieteam opgetuigd om nieuwe ideeën en acquisities te verkennen. Ook wil hij volgens de bronnen binnen de bank meer vrouwen in de hoogste echelons.

Skiër

De fanatieke skiër bleef bewust lang in de schaduw van Blankfein. Zijn verschijning op feestjes als dj D-Sol, vrijwel maandelijks is hij ergens aan het draaien, leidde tot gefronste wenkbrauwen op Wall Street, waar elke uitspatting in de bestuurskamer tot een koersdaling kan leiden.

Die bleef uit, ook toen zijn persoonlijke assistent voor $1,2 miljoen aan flessen wijn uit zijn collectie bleek te hebben gepikt en verpatst. Solomon toont in het bankenklimaat waar doorhalen en ’all nighters’ gebruikelijk bewust afscheid te nemen van de moordende werkuren. Negentig uur per week lijkt hem een goede grens.