Financieel/Nieuws
231598
Nieuws

Staatsbank Bankia lijft concurrent in

MADRID - De genationaliseerde Spaanse bank Bankia fuseert met de kleinere concurrent Banco Mare Nostrum (BMN).

Door de fusie zegt Bankia de positie als vierde bank van Spanje te verstevigen. De Spaanse overheid hoopt vermoedelijk door de schaalgrote een betere prijs te kunnen krijgen als het nog overgebleven belang in Bankia naar de beurs gebracht wordt.

Consolidatie

Met de fusie lijkt een flinke consolidatie in het Spaanse landschap op gang te zijn gekomen. Twee weken geleden werd Banco Popular voor €1 ingelijfd door Santander, de grootste bank van het land. Popular werd door de Europese Centrale Bank failliet verklaard nadat de bank er niet in was geslaagd het aantal slechte leningen op de balans terug te brengen.

De in 2010 ontstane fusiebank Bankia dreigde in 2012 ten onder te gaan door de ingestorte vastgoedmarkt in Spanje. De Spaanse overheid verkreeg daarop een belang van 45% in de bank, in ruil voor zo’n €20 miljard aan staatssteun. Hiervoor moest Bankia ook stevig reorganiseren.

Groeifase

Volgens voorzitter José Ignacio Goirigolzarri is dit proces bij Bankia nu afgerond. „Bankia is klaar voor een nieuwe fase van groei”, meent hij. Het bestuur verwacht volgend jaar al €155 miljoen aan synergievoordelen te kunnen behalen. „Deze fusie is erg goed nieuws voor de belastingbetalers, omdat dit de mogelijkheid om de ontvangen staatssteun terug te betalen vergroot”, belooft Goirigolzarri.

Door de fusie verwatert het huidige staatsbelang in Bankia naar 66,56%. De winst per aandeel zal volgens de bank echter met 16% stijgen. Bankia geeft 205,6 miljoen nieuwe aandelen uit voor de huidige aandeelhouders van BMN, die vervolgens gezamenlijk 6,67% van de stukken in Bankia bezitten.