Nieuws/Financieel
2317196
Financieel

'ASML maakt situatie in Korea elders goed'

Amsterdam - Chipmachinefabrikant ASML heeft met zijn omzet en winst per aandeel de verwachtingen overtroffen. Dat constateert een analist van Mirabaud. Volgens hem gingen de verkopen in Zuid-Korea wel omlaag door ontwikkelingen bij Samsung, maar het bedrijf uit Veldhoven wist dit elders meer dan goed te maken.

ASML heeft zijn resultaten in het tweede kwartaal flink opgekrikt. Nu de verkoop van vernieuwende EUV-machines beter op gang komt heeft het bedrijf bovendien veel vertrouwen in de toekomst.

De analist van Mirabaud stipt nog wel een minder puntje aan: afgelopen kwartaal werd er maar één nieuwe bestelling voor een EUV-apparaat in ontvangst genomen. Daarbij moet opgemerkt worden dat de bestellingen van de machines doorgaans van kwartaal tot kwartaal sterk verschillen.

ING positief

Ook ING is positief over het kwartaalbericht van ASML. Vooral de opmerkingen over EUV en de gunstige marktomstandigheden zijn geruststellend, aldus de analisten. De bank heeft zijn advies op 'under review' gezet, van hold. ING denkt op basis van de huidige resultaten dat de winst per aandeel over heel 2018 waarschijnlijk tussen de 7 en 10 procent hoger kan uitkomen.

Bij Mirabaud blijft het advies staan op buy. ASML heeft volgens de marktvorser nog altijd min of meer een monopolie in handen op de markt voor chipmachines. Het aandeel ASML stond woensdag in de ochtendhandel bovenaan in de AEX, met een plus van 5,1 procent op 180,75 euro.