Nieuws/Financieel
2317644
Financieel

Google vecht recordboete uit Brussel aan

EU-commissaris Margrethe Vestager

EU-commissaris Margrethe Vestager

De Europese Commissie (EC) heeft de Amerikaanse techreus Google een recordboete van €4,3 miljard opgelegd vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. Ook moet het Amerikaanse bedrijf zijn contracten met telefoonfabrikanten en telecomexploitanten herzien, eist de Europese Commissie. Google heeft gelijk beroep aangetekend tegen de recordboete van de EC.

EU-commissaris Margrethe Vestager

EU-commissaris Margrethe Vestager

Het bedrag was woensdag al uitgelekt en wordt door EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) bevestigd. De nieuwe geldstraf is bijna een verdubbeling van de recordboete van 2,42 miljard euro die Alphabet een jaar geleden van de Europese Commissie kreeg opgelegd vanwege misbruik van zijn zoekmachine bij onlineshoppen via Google Shopping.

Volgens Vestager heeft Google sinds 2011 illegale, beperkende voorwaarden opgelegd aan telefoonfabrikanten door te eisen dat zij de browser Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets installeren om toegang tot de app-winkel Google Play te kunnen krijgen. Ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten draait op Android-software. Ze eist dat Google hieraan binnen negentig dagen een einde maakt op straffe van een extra boete van 5 procent van de wereldwijde dagomzet van Alphabet.

Ook betaalde Google grote fabrikanten en mobiele netwerkaanbieders om Google Search vooraf al te installeren en inclusief te leveren. Het bedrijf verhinderde producenten bovendien om mobiele apparaten te verkopen die op alternatieve besturingssystemen van Android draaiden die niet door Google waren goedgekeurd.

Google verwerpt de beschuldigingen. „Android heeft meer keuze voor iedereen gecreeerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie. We zullen in beroep gaan tegen de beslissing van de Commissie.”