Nieuws/Financieel
2318507
Financieel

€335 miljard aan Junckerleningen Europa in

Jean-Claude Juncker (links) met EIB-president Werner Hoyer.

Jean-Claude Juncker (links) met EIB-president Werner Hoyer.

BRUSSEL - De Europese Investeringsbank (EIB) heeft de grens van €315 miljard aan door het Junckerplan gedekte kredieten doorbroken. Hiervan vloeide €2,6 miljard naar Nederlandse bedrijven.

Jean-Claude Juncker (links) met EIB-president Werner Hoyer.

Jean-Claude Juncker (links) met EIB-president Werner Hoyer.

De EIB verstrekte in drie jaar tijd €335 miljard aan kredieten in de Europese Unie, zo maakte EIB-president Werner Hoyer woensdag in Brussel bekend.

De ‘bankier van de EU’ liet daarbij weten dat het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) tot eind 2020 garant zal blijven staan voor risicovolle kredieten die de EIB verstrekt. „Deze investeringen zullen dan 1,5 miljard aan Europese banen hebben opgeleverd”, rekende Hoyer voor.

De afgelopen jaren profiteerden 700.000 Europese mkb-bedrijven van de goedkope kredietlijn uit Luxemburg, aldus de EIB. Dit moet meer dan 750.000 banen hebben opgeleverd, en gemiddeld het bruto nationaal product per EU-land met 0,6% hebben opgekrikt.

Kredieten

Om de Europese economie uit het slop te trekken werd drie jaar geleden EFSI, oftewel het Junckerfonds, ingesteld. Omdat het fonds voor €21 miljard garant ging staan voor EIB-leningen, kon de bank op de geldmarkten voor een lage rente geld lenen voor meer risicovolle kredieten.

„De €315 miljard aan extra investeringen binnen de EU zouden er zonder het Junckerplan niet zijn geweest”, stelt een woordvoerder. Om ’gewone’ banken niet in de wielen te rijden, mag de EIB slechts de helft van de financiering van een project verstrekken.

Profijt

Hoyer verwees kritiek dat het geld vooral vloeide naar landen die dit niet echt nodig hadden naar de prullenbak. „Dit was van meet af aan niet zo. Het geld ging naar regio’s waar men ons daadwerkelijk nodig heeft”, aldus Hoyer. Griekenland, Estland en Lithouwen profiteerden volgens hem het meest van het Junckerplan via de EIB.