Financieel/Ondernemen
2318810
Ondernemen

#DOORBREKER Edo Haan van Safesight

Inzicht in veiligheid bij evenementen

Edo Haan (r.) schudt de hand van Erik Velderman, algemeen directeur bij FC Twente.

Edo Haan (r.) schudt de hand van Erik Velderman, algemeen directeur bij FC Twente.

Amsterdam - Veiligheidsprotocollen bij organisaties staan altijd keurig op papier, maar de uitvoering gaat niet altijd zoals bedoeld. Safesight wil met hun software calamiteiten voorkomen en zo de veiligheid binnen organisaties verder professionaliseren. De afzetmarkt is groter dan in eerste instantie gedacht.

Edo Haan (r.) schudt de hand van Erik Velderman, algemeen directeur bij FC Twente.

Edo Haan (r.) schudt de hand van Erik Velderman, algemeen directeur bij FC Twente.

Voor zijn ondernemersavontuur was oprichter Edo Haan als (crisis)communicatieadviseur en later als veiligheidscoördinator bij festivals betrokken. ,,Wat ik vaak miste was helderheid over taakverdeling én of de taken waren uitgevoerd. Natuurlijk zijn er briefings, maar wat sla je nu echt op van zo’n bijeenkomst?”

Actuele informatie

Met de software heeft iedereen continu toegang tot de meest actuele informatie, zoals rolspecifieke voorlichting, plattegronden, persoonlijke takenlijsten, uitgewerkte calamiteitenscenario’s en een logboek in de cloud. Wordt een taak niet uitgevoerd, ontvangt de verantwoordelijke een notificatie. Het systeem detecteert fouten, waar de organisatie van kan leren.

Haan lanceerde Safesight in 2014 samen met Douk Vos en Bas Crompvoets. In eerste instantie richtte het bedrijf zich op festivals. ,,Maar we ontdekten dat het toepasbaar is op iedere organisatie met een veiligheidsprotocol zoals evenementenlocaties, congrescentra, musea en de hotellerie.”

Duidelijkheid

Zwembaden kunnen watermetingen, onderhoud, schoonmaak en dagelijkse bedrijfsvoering monitoren. Voetbalstadions kunnen met de software bijvoorbeeld live bijhouden of alle vakken zijn gecheckt voor aanvang van een wedstrijd. Er is duidelijkheid over wie de briefing heeft gelezen en of alle nooduitgangen zijn gecontroleerd. Ook worden alle meldingen direct in de cloud vastgelegd.

FC Twente en Feyenoord zijn al aan boord. Er wordt gepraat met de Eredivisie en de Eerste divisie. Haan: ,,Bedrijven hebben grip op hun veiligheid en zijn vooral minder bezig met managen, omdat men zich alleen bezig hoeft te houden met wat niet is gedaan.” De volgende stap is het buitenland. ,,Een aantal Engelse en Duitse clubs heeft al interesse getoond, dus dat gaat goed komen.”