Nieuws/Financieel
2320340
Financieel

Mkb’er wacht langer op betaling

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf wachten ondanks de invoering van strengere wetgeving gemiddeld langer op betalingen dan een jaar geleden. Dat blijkt een onderzoek van Betaalme.nu, het initiatief dat streeft naar korte betaaltermijnen voor het mkb.

Grote ondernemingen betalen hun mkb-leveranciers gemiddeld pas na 43 dagen, een jaar eerder was dat nog 41 dagen. Ook wordt mkb’ers vaker om korting gevraagd in ruil voor snellere betaling en moeten zij vaker actie ondernemen om hun rekening betaald te krijgen.

Toenemende druk

Bedrijven mogen de standaard betaaltermijn van 30 dagen voor leveranciers maximaal oprekken tot 60 dagen als dit in de voorwaarden is vastgelegd. ,,De termijnen lijken nu steeds meer op te schuiven in die richting en dat is kwalijk, net als de toenemende druk op kortingen en het feit dat mkb’ers weer meer moeite moeten doen om betaald te krijgen”, zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland.

De werkgeversorganisatie luidt de noodklok en roept het ministerie van Economische Zaken op de wet zo snel mogelijk tegen het licht te houden. Het is de bedoeling dat dit in 2019 gebeurt.

Onderschatten

,,Maar dat duurt te lang”, zegt Visser. ,,MKB-Nederland heeft altijd gewaarschuwd dat die 60 dagen de nieuwe norm wordt. Het ministerie moet hier daarom snel naar kijken. Misschien is het beter om voor grote bedrijven dezelfde 30-dagengrens te laten gelden als voor de overheid. Dit gaat namelijk de verkeerde kant op.”

Volgens de mkb-directeur onderschatten veel ondernemers het risico van het verslechterende betaalgedrag. ,,Doordat de economie goed draait, wordt de pijn minder gevoeld. Door het slechtere betaalgedrag nu te accepteren, lopen mkb’ers het risico sneller in de knel komen als het economisch minder gaat.”