Nieuws/Financieel
2320898
Financieel

Bescheiden plussen op Amerikaanse beurzen

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de handelsdag overwegend licht hoger. Beleggers verwerkten een miljardenboete die Google van de Europese Commissie kreeg. Amazon was na een succesvolle Prime Day even meer dan 900 miljard dollar waard. Ook kauwden beleggers op cijfers van onder meer Morgan Stanley, United Continental Holdings en Abbott Laboratories.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond rond 19.30 (Nederlandse tijd) 0,3 procent hoger op 25.189 punten. De brede S&P 500 kreeg er 0,2 procent bij tot 2814 punten en techbeurs Nasdaq bleef vrijwel vlak op 7855 punten.

De Europese Commissie legde Alphabet-dochteronderneming Google een boete op van 4,3 miljard euro. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd zijn dominante marktpositie met het mobiele besturingssysteem Android te misbruiken. Google maakte bekend in beroep te gaan tegen de straf. Alphabet werd 0,6 procent meer waard.

Amazon

Onlinewinkel Amazon (plus 0,1 procent) maakte bekend dat zijn koopjesfestijn Prime Day het grootste evenement was in zijn geschiedenis en dat er ruim 100 miljoen producten werden verkocht in 36 uur. Precieze omzetcijfers maakte Amazon niet bekend. De beurswaarde van Amazon kwam even boven de 900 miljard dollar uit, iets wat alleen Apple eerder lukte.

Morgan Stanley heeft in het afgelopen kwartaal fors meer winst gemaakt dan een jaar eerder. Het financiële concern profiteerde onder meer van de toegenomen activiteit op de financiële markten en van belastingverlagingen. De aandelen van de Amerikaanse bank werden 2,2 procent duurder.

Elon Musk

Farmaceut Abbott Laboratories (plus 2,6 procent) stelde de verwachtingen voor het hele jaar naar boven toe bij. Dat deed ook luchtvaartmaatschappij United Continental (plus 8,4 procent) die dinsdag nabeurs met beter dan verwachte resultaten op de proppen kwam.

Elon Musk heeft excuses aangeboden aan de Britse reddingsduiker in Thailand die hij uitmaakte voor pedofiel. De topman van Tesla (min 0,4 procent) had veel kritiek gekregen na zijn uitbarsting die ook gevolgen had voor de koers van zijn bedrijf.

Euro

Automaker Ford (min 0,1 procent) maakte bekend 550.000 auto's in de VS terug te roepen vanwege mogelijke problemen met de transmissie.

De euro was 1,1654 dollar waard tegen 1,1640 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder tot 68,65 dollar per vat. Brentolie ging voor 73,26 dollar van de hand, een stijging van 1,5 procent.