2321760
Financieel

Deal Galapagos en MorphoSys met Novartis

Mechelen - Biotechnoloog Galapagos en zijn Duitse branchegenoot MorphoSys zijn een exclusieve overeenkomst aangegaan met farmaceut Novartis voor de ontwikkeling en commercialisering van hun programma MOR106. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

MOR106 is door Galapagos en MorphoSys samen ontwikkeld. De twee gaan met Novartis samenwerken om het bestaande ontwikkelingsplan voor het antilichaam voor patiënten met eczeem aanzienlijk te verbreden. Novartis krijgt de exclusieve rechten voor het op de markt brengen van alle producten die voortkomen uit de overeenkomst die nu is gesloten.

De deal levert Galapagos en MorphoSys een licentiebetaling van 95 miljoen euro op, en potentiële mijlpaalbetalingen van maximaal ongeveer 850 miljoen euro plus royalty's oplopend van in de lage-tien tot lage-twintig procent. Alle betalingen zullen gelijk worden verdeeld.

Topman Onno van de Stolpe is blij met de samenwerking. Hij noemt in Novartis in een reactie een 'powerhouse' op het gebied van immunologie en dermatologie. Topman Simon Moroney wees in een toelichting op het starten van extra studies rondom eczeem met Galapagos, die worden vergoed door Novartis.