Nieuws/Financieel
2321895
Financieel

Omzetgroei Unilever valt tegen

Producten van het was- en levensmiddelenconcern Unilever

Producten van het was- en levensmiddelenconcern Unilever

Rotterdam (ANP/DFT) - Was- en levensmiddelenconcern Unilever kende in het tweede kwartaal van het jaar een onderliggende omzetgroei van 1,9%. Die prestatie was duidelijk minder dan de eigen doelstelling van 3 tot 5% omzetgroei per jaar. Vooral stakingen in Brazilië hadden een negatief effect op de opbrengsten.

Producten van het was- en levensmiddelenconcern Unilever

Producten van het was- en levensmiddelenconcern Unilever

De omzetgroei lag beneden de verwachting van analisten. Zij rekenden gemiddeld op een omzetgroei van 2,2%.

Het tweede kwartaal werd afgesloten met een omzet van 13,7 miljard euro. Exclusief de margarinetak, die het onlangs verkocht aan investeerder KKR was sprake van 13 miljard euro omzet. Unilever had eerder al gewaarschuwd voor een negatief effect van de acties van vrachtwagenchauffeurs in het Zuid-Amerikaanse land. Evenwel rekenden kenners in doorsnee op een iets stevigere groei. Topman Paul Polman sprak van solide prestaties ondanks de acties.

Bij de divisie persoonlijke verzorging, met merken als Rexona, Dove en Sunsilk, zette Unilever een omzet in de boeken van 5,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,6 procent op jaarbasis. Bij Home Care, waartoe was- en schoonmaakmiddelen Persil en Cif toe behoren, dikte de omzet met 2,2 procent aan tot 2,4 miljard. Bij Food & Refreshments, waar onder meer de ijsverkopen onder worden geschaard, was sprake van een groei met 1,3 procent tot 6,1 miljard euro.

Volgens financieel directeur Graeme Pitkethly van Unilever betekent het huidige mooie weer in met name Noord-Europa goed nieuws voor de ijsverkopen. Hij rekent zich echter nog niet rijk, aangezien ook vorig jaar ijsjes gretig aftrek vonden. Verder worden de meerverkopen in Europa volgens hem weer deels tenietgedaan door mindere verkoopprestaties in onder meer Noord-Amerika.

Na de eerste zes maanden van het jaar resteerde er onder de streep een winst van 3,2 miljard euro. Dat betekende een daling van 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Exclusief wisselkoerseffecten viel de winst ruim 8 procent hoger uit.

Het aangepaste operationele resultaat over het eerste halfjaar bedroeg €4,91 miljard. Dat was wel licht hoger dan de gemiddelde analistenverwachting. Zij rekenden op €4,85 miljard.

Voor het hele jaar houdt Unilever vast aan zijn verwachtingen. Naast een omzetgroei van 3 tot 5 procent rekent het bedrijf op een verbetering van de operationele marge en een verbeterde kasstroom. Ook hield het concern vast aan zijn doelstellingen voor 2020.