Nieuws/Financieel
2322402
Financieel

Minder mensen met betaalproblemen

Amsterdam - Het aantal consumenten met een betalingsachterstand op hun krediet blijft afnemen. Dat meldt het BKR in haar halfjaarlijkse kredietbarometer.

Van de 10,6 miljoen geregistreerde kredietnemers had 6,4%, ofwel 674.000 consumenten, een betaalprobleem. Dat is 0,1% minder dan een kwartaal eerder. Het is al voor het zevende opeenvolgende kwartaal dat het aantal mensen met een betalingsachterstand is teruggelopen. Daarmee is het aantal consumenten met betalingsproblemen bijna terug tot op het niveau van 2010. Dat was het moment dat consumenten de economische crisis flink in hun portemonnee begonnen te voelen en als gevolg de betalingsproblemen jarenlang toenamen, aldus het BKR in een toelichting.

Ouderen

Als de economische vooruitzichten positief blijven, verwacht het BKR de komende tijd een verdere teruggang van het aantal mensen met betaalproblemen op hun krediet.

Vooral mensen in de leeftijd van 41 tot en met 50 jaar hebben betalingsachterstanden. Ook in de leeftijdscategorie van 51 tot 60 jaar wordt dit gezien. Beide groepen werden tijdens de crisis hard geraakt, waarbij velen hun baan verloren. Hoewel het inmiddels met de economie en de werkgelegenheid beter gaat, blijkt het voor een deel van deze groep lastig om opnieuw aan het werk te komen, aldus het BKR. Tegelijkertijd lopen hun vaak jaren eerder aangegane, financiële verplichtingen gewoon door.

Achterstand

Consumenten van 31 tot en met 40 jaar hadden relatief het vaakst een betalingsachterstand op hun krediet. Op 1 juli kampte ruim één op de tien met betaalproblemen.

Maar ook dat is te verklaren, aldus het BKR. Dertigers nemen in deze fase van hun leven vaak ingrijpende beslissingen (zoals het stichten van een gezin of het volgen van extra scholing), die doorgaans grote financiële verplichtingen met zich meebrengen. Daardoor zijn ze bij bijvoorbeeld een scheiding, het verlies van een baan of een andere tegenslag vatbaar voor betaalproblemen. Het aantal consumenten met een krediet lag in deze leeftijdscategorie wel aanzienlijk lager dan bij oudere groepen.