Nieuws/Financieel
2326023
Financieel

Trump op glad ijs met onvrede rentebeleid Fed

President Donald Trump

President Donald Trump

De Amerikaanse president Trump is niet gelukkig met het gekozen rentepad van de Amerikaanse centrale Bank (Fed) die de doelstellingen van zijn economische programma tegenwerkt.

President Donald Trump

President Donald Trump

Trump die Fed-president Jerome Powell nog wel een pluim gaf, benadrukte niet blij te zijn met de voorbije rentestappen in de VS eerder dit jaar, zo meldde hij in een interview met zakenzender CNBC.

Met de kritiek op de rentestappen begeeft Trump zich op glad ijs vanwege de onafhankelijke status die de Fed in Amerika heeft. Eerder gaf de economisch adviseur Larry Kudlow ook al een schot voor de boeg met de opmerking dat de Fed de rente zeer geleidelijk moet verhogen.

Op de financiële markten werd onmiddellijk gereageerd op de uitspraken. De koers van de dollar kwam bijvoorbeeld onder druk te staan. Trump erkende wel dat zijn opmerkingen ongebruikelijk waren, maar zei dat dit hem niet interesseerde. ,,Ik zeg gewoon hetzelfde dat ik ook zou hebben gezegd als gewone burger. Iemand kan zeggen: dat zou je als president niet moeten zeggen. Maar dat kan me niet schelen, omdat mijn standpunten niet zijn veranderd.'' Wel benadrukte Trump dat hij niet zal ingrijpen bij de Fed. ,,Ik laat ze doen wat zij het beste vinden.''