Nieuws/Financieel
2327061
Financieel

Beleggers geen vertrouwen in Wessanen

Markten in Engeland en Frankrijk drukken groei Wessanen.

Markten in Engeland en Frankrijk drukken groei Wessanen.

Amsterdam - Beleggers hebben het aandeel in natuurvoedingsbedrijf Wessanen, bekend van onder andere Zonnatura, in de uitverkoop gedaan. Het bedrijf heeft de verwachtingen voor dit jaar onverwacht ver naar beneden bijgesteld.

Markten in Engeland en Frankrijk drukken groei Wessanen.

Markten in Engeland en Frankrijk drukken groei Wessanen.

Het bedrijf bedrijf boekte in het tweede kwartaal zeer slechte resultaten. Wessanen ging aanvankelijk uit van een sterke groei in 2018, maar verwacht nu een matige groei. In een toelichting op de halfjaarcijfers zei topman Christophe Barnouin dat het concern gebukt gaat onder slechte marktsituaties in Engeland en Frankrijk.

In het Verenigd Koninkrijk verkocht Wessanen minder door hogere prijzen. Het concern was genoodzaakt zijn prijzen te verhogen om de winstmarge op peil te houden.

De Franse consument heeft afgelopen halfjaar veel sneller dan verwacht gekozen voor biologisch-organisch eten uit de regio. Die ontwikkeling is ten koste gegaan van het Wessanen-merk Bjorg.

Actieplannen

De slechte resultaten komen vooral door een zeer zwak tweede kwartaal, stelde Barnouin. Waar in het eerste kwartaal nog een omzet van €166,7 miljoen werd geboekt, moest het natuurvoedingsconcern in de maanden april tot en met juni genoegen nemen met €156,9 miljoen tegenover €160,3 miljoen in het tweede kwartaal van 2017. De nettowinst kwam in het tweede kwartaal uit op €3,9 miljoen. Dat was vorig jaar €7,1 miljoen.

Wessanen heeft actieplannen opgesteld waarvan het concern verwacht dat het aantal verkopen komende maanden zullen verbeteren. Beleggers hebben er echter weinig vertrouwen in en dumpte hun waardepapier in het bedrijf. Het aandeel sloot maar liefst 26,6% lager op €12,80.