Nieuws/Financieel
2327075
Financieel

'Openingsverlies voor Damrak'

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt vrijdag iets lager te openen. De andere beurzen in Europa zullen naar verwachting eveneens met kleine verliezen beginnen. Op het Damrak kwamen voedingsbedrijf Wessanen en fietsenfabrikant Accell met cijfers.

Beleggers verwerken daarnaast de uitlatingen van de Amerikaanse president Donald Trump over de Federal Reserve (Fed). Trump uitte in een interview met nieuwszender CNBC stevige kritiek op de recente renteverhogingen door de Fed. De president zorgde daarmee voor opschudding, omdat de koepel van centrale banken onafhankelijk is.

Wessanen heeft een slechter dan verwacht tweede kwartaal achter de rug. De natuurvoedingsproducent kampte met ongunstige marktontwikkelingen in met name Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en stelde zijn verwachtingen voor heel 2018 naar beneden bij.

Accell

Fietsenbedrijf Accell Group, moeder van merken als Batavus, Sparta en Koga, zag de winst in de eerste jaarhelft licht dalen, op een vrij stabiele omzet. De winstgevendheid kwam onder druk te staan door kosten voor de reorganisatie van het bedrijf.

Ook Amsterdam Commodities (Acomo) opende de boeken. De thee-, specerijen- en notenhandelaar kampt nog steeds met moeilijke marktomstandigheden. Daardoor zijn de omzet en de winst in de eerste helft van het jaar gezakt ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de lagere handelsprijzen in een aantal belangrijke productgroepen zorgden ervoor dat de resultaten verslechterden.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak heeft een minderheidsbelang in het Pakistaanse lng-onderdeel van Engro genomen. Het gaat om een belang van 29 procent in Elengy Terminal Pakistan.

Het Franse technologieconcern Thales ligt op koers met de voorgenomen overname van de in Amsterdam genoteerde digitale beveiliger Gemalto. Volgens het bedrijf zou de aankoop voor het einde van dit jaar afgerond moeten worden, als alle toezichthouders hebben ingestemd.

Euro

De Europese beurzen sloten donderdag gemengd. De AEX-index steeg 0,4 procent tot 570,21 punten en de MidKap daalde 0,4 procent tot 783,45 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren elk 0,6 procent. Londen klom 0,1 procent. In New York gingen de beursgraadmeters omlaag.

De euro was 1,1667 dollar waard, tegen 1,1601 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent in prijs tot 69,70 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 72,83 dollar per vat.