Nieuws/Financieel
2329015
Financieel

Telers optimistisch over appel- en perenoogst

Nederlandse telers van appels en peren zien het ondanks de aanhoudende droogte deze zomer zonnig in. De branche verwacht aan het einde van augustus aanzienlijk meer fruit te oogsten dan vorig jaar.

Volgens ramingen van brancheorganisaties NFO en GroentenFruit Huis zullen telers dit jaar zo'n 259 miljoen kilo appels plukken, 14 procent meer dan vorig jaar. De perenoogst dikt naar verwachting met meer dan een vijfde aan tot 398 miljoen kilo.

Schadelijke gevolgen van de aanhoudende droogte gaan aan de fruittelers grotendeels voorbij. In de belangrijkste regio's voor appels en peren, het rivierengebied tussen Utrecht en Gelderland, gelden nog geen sproeiverboden voor oppervlaktewater. Zouden die daar wel worden afgekondigd, dan is het volgens NFO nog altijd mogelijk grondwater te gebruiken.

Vorig jaar speelde late nachtvorst fruittelers nog parten, waardoor de appel- en perenoogst flink kromp. Het afgelopen voorjaar was er daarentegen geen sprake van extreem koud weer. Verder bleven hagelbuien, ook een boosdoener voor de appel- en fruitteelt, grotendeels uit.