Nieuws/Financieel
2329297
Financieel

'Bedrijfscijfers en Trump kleuren beurzen VS'

New York - De aandelenbeurzen in New York staan voor een overwegend lagere opening. Beleggers reageren weer op een keur aan bedrijfsresultaten. Verder zorgde de Amerikaanse president Donald Trump voor opschudding. Hij zei dat de VS klaarstaat om alle uit China ingevoerde producten extra te gaan belasten.

Trump zei in een interview met nieuwszender CNBC dat hij bereid is om heffingen in te voeren op alle producten op China, wat neerkomt op 505 miljard dollar aan handelswaar. De VS en China hebben vooralsnog over en weer voor 34 miljard dollar aan importtarieven opgelegd, maar de Amerikanen dreigden al met verdere maatregelen. Eerder deze maand werd daarbij al een bedrag van 200 miljard dollar genoemd.

Qua bedrijven staat onder meer Microsoft in de schijnwerpers. De techreus profiteerde afgelopen kwartaal van een grotere vraag naar onder meer geheugenopslag via het internet. Clouddiensten en softwarepakket Office gaven zowel de omzet als de winst van het technologieconcern een boost.

Honeywell

Verder zal er aandacht zijn voor industriële concern Honeywell en General Electric (GE) die de boeken openden. Honeywell krikte zijn verwachtingen voor dit jaar nog maar eens op. Volgens het bedrijf werd een uitstekend tweede kwartaal gedraaid, mede dankzij de sterke vraag naar zijn producten vanuit de luchtvaartindustrie, zoals vliegtuigmotoren en cockpitonderdelen.

GE zag zijn winst kelderen. De omzet viel wel hoger uit. Vooral de divisie die zich bezighoudt met energie presteerde overduidelijk minder. Dit werd deels gecompenseerd door de divisies luchtvaart en gezondheid. Topman John Flannery stelt dat de resultaten uit de periode volgens de verwachting van het bedrijf waren.

Boeing

Oliedienstverlener Schlumberger kwam uit de rode cijfers. Het bedrijf profiteerde van de verbeterde marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie. Verder is ook uitzender ManpowerGroup met resultaten gekomen.

Vliegtuigmaker Boeing wist op de luchtvaartshow in Farnborough de afgelopen dagen voor 79 miljard dollar aan nieuwe bestellingen binnen te slepen, gelet op de cataloguswaarde. Daarmee presteerde het beter dan zijn Europese rivaal Airbus.

De beurzen op Wall Street gingen donderdag met verliezen de handel uit. De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 25.064,50 punten. De brede S&P 500 leverde 0,4 procent in tot 2804,49 punten en techbeurs Nasdaq gaf ook 0,4 procent prijs, op 7825,30 punten.