Nieuws/Financieel
2330968
Financieel

Wall Street kabbelt richting het weekend

New York - De aandelenbeurzen in New York waren vrijdag halverwege de handel nagenoeg vlak. Beleggers reageren onder meer op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Die zei dat de VS klaarstaat om álle uit China ingevoerde producten extra te gaan belasten. Verder was er een keur aan bedrijfsresultaten.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.40 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent hoger op 25.080 punten. De brede S&P 500 won een fractie tot 2805 punten. Techbeurs Nasdaq dikte 0,2 procent aan tot 7837 punten.

Bij de bedrijven won Microsoft 2,3 procent. De techreus profiteerde afgelopen kwartaal van een grotere vraag naar onder meer geheugenopslag via het internet. Clouddiensten en softwarepakket Office gaven zowel de omzet als de winst van het technologieconcern een boost.

Honeywell

Industrieel concern Honeywell krikte zijn verwachtingen voor dit jaar nog maar eens op. Volgens het bedrijf werd een uitstekend tweede kwartaal gedraaid, mede dankzij de sterke vraag naar zijn producten vanuit de luchtvaartindustrie, zoals vliegtuigmotoren en cockpitonderdelen. Het aandeel won 3,9 procent.

Branchegenoot GE zag zijn winst kelderen op een hogere omzet en zakte 3,8procent. Vooral de divisie die zich bezighoudt met energie presteerde overduidelijk minder. Dit werd deels gecompenseerd door de divisies luchtvaart en gezondheid. Topman John Flannery stelt dat de resultaten uit de periode volgens de verwachting van het bedrijf waren.

Facebook

Oliedienstverlener Schlumberger kwam uit de rode cijfer, maar zakte 0,2 procent. Het bedrijf profiteerde van de verbeterde marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie. Verder is ook uitzender ManpowerGroup met resultaten gekomen.

Facebook heeft volgens mediaberichten een data-analysebedrijf de wacht aangezegd omdat mogelijk voorwaarden van het techbedrijf zijn geschonden. Het bedrijf zou contacten met het Kremlin en met Amerikaanse overheden onderhouden. Facebook steeg 1,1 procent.

Euro

Vliegtuigmaker Boeing wist op de luchtvaartshow in Farnborough de afgelopen dagen voor 79 miljard dollar aan nieuwe bestellingen binnen te slepen, gelet op de cataloguswaarde. Daarmee presteerde het beter dan zijn Europese rivaal Airbus. Boeing steeg 0,2 procent.

De euro zat in de lift na de kritiek van Trump op de renteverhogingen van de Federal Reserve. De eenheidsmunt was 1,1719 dollar waard, tegen 1,1705 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent in prijs tot 69,99 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 73,03 dollar per vat.