Nieuws/Financieel
2331783
Financieel

SP-voorzitter Ron Meyer jut FNV-bestuur op

’Han Busker, gooi die bescheidenheid van je af’

SP’er Ron Meyer was jarenlang FNV-bestuurder.

SP’er Ron Meyer was jarenlang FNV-bestuurder.

Amsterdam - De FNV moet stoppen met somberen en veel beter haar successen claimen. Jongeren werven is voor de vakbond van het allergrootste belang. Met een stevig, maatschappelijk verhaal is dat mogelijk.

SP’er Ron Meyer was jarenlang FNV-bestuurder.

SP’er Ron Meyer was jarenlang FNV-bestuurder.

Dat zegt SP-voorzitter Ron Meyer, jarenlang FNV-bestuurder en initiatiefnemer van jongerenbeweging Young & United, tegenover deze krant. Hij reageert op de zorgen binnen de FNV over het dalende ledental en de vergrijzing van de bond.

„Han Busker, gooi die bescheidenheid van je af”, zegt Meyer tegen de voorzitter van de FNV. „De beuk erin, vertel het grote, vurige verhaal. Er is geen enkele reden om in paniek te raken.” De SP’er meent dat de FNV een voorbeeld kan nemen aan werkgeversorganisatie VNO-NCW. „Als de FNV toch eens zou kunnen wat VNO doet. Die hebben een jaloersmakend succesvolle lobby, zeker onder de vorige voorzitter Bernard Wientjes.”

Vastberaden

Volgens Meyer heeft FNV alles in huis om net zo succesvol en machtig te worden als de bedrijvenlobby. „Bij de SP hebben we veel mensen en veel vastberaden kaderleden. Maar ik ben hopeloos jaloers op de middelen die de FNV heeft. Als zij zich eens realiseren welke potentie ze hebben. Man, man, man. Dan kunnen ze bij wijze van spreken het land overnemen. Wij van de SP staan dan aan jullie zijde.”

Uit gelekte FNV-stukken blijkt dat de bond zich grote zorgen maakt over de vergrijzing van de bond. Het ledenbestand is geen goede afspiegeling van werkend Nederland, zo constateert de FNV. Dalende representativiteit leidt tot afnemende relevantie en daarom wil de FNV meer jonge leden binnenhalen.

„Toen ik met Young & United begon bij FNV, zeiden collega’s dat het geen zin had”, aldus Meyer. „Maar we haalden wel in een jaar 6000 jongeren binnen.” De beweging maakte zich hard voor afschaffing van het jeugdloon omdat jongeren volwaardig betaald wilden worden. Met succes.

Onwetend

„Jongeren organiseren is heel moeilijk. Maar het kán dus wel”, vertelt Meyer enthousiast. „Toen wij begonnen met langs winkels te gaan en langs de McDonald’s en Burger King om jongeren aan te spreken, dachten we dat jongeren zeer negatief over vakbonden zouden denken. Maar het was nóg destrastreuzer: ze wisten nauwelijks wat een vakbond was.”

Dat bood ook kansen. „Er zijn steeds minder jonge mensen die de vakbeweging zien als links en gevaarlijk.” Volgens Meyer zijn jongeren heel goed te mobiliseren rond sociaal-maatschappelijke thema’s. „Kijk naar de populariteit van linkse leiders Bernie Sanders in de VS en Jeremy Corbyn in Engeland onder jongeren.”

Kern

De FNV moet naar de kern, stelt Meyer. „Flikker op met je goedkope vakanties of kortingen op verzekeringen. Cultiveer je successen en je strijdlust. Én je visie. Daar willen mensen bij horen. Jongeren verwachten dat de top van de FNV een verhaal neerzet waardoor ze geïnspireerd worden.”

Meyer vindt dat de FNV de strijd voor Deliveroo-fietsers, schoonmakers, flexwerkers bij distributiecentra en buschauffeurs aan elkaar moet verbinden. „Je moet er één overkoepelend maatschappelijk verhaal van maken. Het gaat om een rechtvaardige toekomst voor al die mensen. Bij zo’n verhaal en zo’n strijd willen mensen zich aansluiten, ook jongeren.”