Nieuws/Financieel
2333722
Financieel

’Fundament Turkse economie sterk’

De Turkse minister van financiën Berat Albayrak

De Turkse minister van financiën Berat Albayrak

Ankara - De Turkse economie zal sterk blijven groeien. Dat zei de nieuwe minister van financiën Berat Albayarak zondag. Volgens hem heeft Turkije een sterk economisch fundament.

De Turkse minister van financiën Berat Albayrak

De Turkse minister van financiën Berat Albayrak

De nieuwe minister is de schoonzoon van president Erdogan. Om die reden was er zorg omtrent de onafhankelijkheid van de centrale bank. De verwachting is dat de president zich meer zal laten gelden als het gaat om de monetaire politiek van het land. Erdogan noemde zichzelf eerder een ’vijand van rente”.

De Turkse lira, staat dit jaar fors onder druk. De munt verloor 20% van haar waarde tegenover de Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd is de inflatie sterk opgelopen. Een hogere rente zou dit tegen kunnen gaan. De president heeft echter twee ministeries samengevoegd, waardoor er nog één verantwoordelijke minister is in plaats van twee, één voor financiën en één voor de monetaire politiek.

Albayrak zei zondag in Argentinië bij een vergadering van de G20 dat Turkije een koers vaart van een gezonde kredietontwikkeling, voorzichtigheid als het gaat om belastingen en een versterking van het monetaire systeem. „De vooruitzichten zijn positief, het momentum voor verdere groei is er.” De nieuwe minister zei bij zijn aantreden dat de centrale Turkse bank onafhankelijk is.

Door analisten wordt de huidige Turkse regering niet gezien als pro-bedrijfsleven. Door investeerders wordt afgewacht of Albayrak de financiële markten zal kalmeren door een klassieke aanpak van de economische problemen of dat hij de visie van Erdogan zal volgen. Op 24 juli komt de Turkse centrale bank bijeen voor een vergadering.