Nieuws/Financieel
2335796
Financieel

'Damrak begint lager aan drukke week'

Amsterdam - De Amsterdamse aandelenbeurs begint maandag waarschijnlijk iets lager. Ook de andere Europese beurzen lijken met verliezen te openen. Beleggers maken zich op voor een bomvolle week met bedrijfsresultaten en een beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Op het Damrak kwamen Philips en BinckBank met cijfers.

Philips behaalde in het tweede kwartaal een vergelijkbare omzet als een jaar geleden. Het zorgtechnologieconcern voerde weliswaar op eigen kracht de verkopen op, maar ondervond hinder van de effecten van wisselkoersen en desinvesteringen. De resultaten komen vrijwel overeen met een consensus van analistenschattingen die Philips op de eigen website had gepubliceerd.

BinckBank wist de onrust op de aandelenmarkten niet zo goed te benutten als in het eerste kwartaal. Het aantal transacties van de onlinebroker daalde in het tweede kwartaal met 14 procent ten opzichte van de voorgaande periode. De winst steeg wel en de operationele kosten gingen verder omlaag.

Wessanen

Wessanen zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Kepler Cheuvreux verhoogde zijn aanbeveling voor het voedingsbedrijf naar kopen.

Analisten van de Amerikaanse banken Citigroup, Morgan Stanley en JPMorgan zijn begonnen met het volgen van het aandeel Adyen. De betalingsdienstverlener maakte in juni zijn de debuut op de beurs in Amsterdam. Citigroup geeft het aandeel een neutraal advies, Morgan Stanley hanteert een 'equal-weight'-advies en JPMorgan een 'overweight'-advies.

Euro

De Europese beursgraadmeters sloten vrijdag overwegend in de min. De AEX-index hield het hoofd boven water en won 0,4 procent tot 572,20 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 774,84 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1 procent.

Wall Street ging licht lager het weekeinde in. De Dow-Jonesindex eindigde een fractie lager op 25.058,12 punten. De brede S&P 500 en techbeurs Nasdaq leverden 0,1 procent in.

De euro was 1,1725 dollar waard, tegen 1,1705 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 68,10 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 72,99 dollar per vat.