Nieuws/Financieel
2335820
Financieel

Beursupdate: Rood licht Philips verspert bergrit AEX

Dorien van Basten heeft vanochtend de beurshandel geopend in Amsterdam. Zij is mede-initiatiefneemster van de Finance Run en directeur van Stichting Nationaal Hypotheek Label.

Dorien van Basten heeft vanochtend de beurshandel geopend in Amsterdam. Zij is mede-initiatiefneemster van de Finance Run en directeur van Stichting Nationaal Hypotheek Label.

De Amsterdamse beurs deed maandag een stapje terug na de zonnige stemming in de voorbije week. Vooral de terugval bij Philips na lauw ontvangen resultaten bracht de opmars van de AEX tot stilstand. In de Midkap ging Wessanen opnieuw over de knie. Binckbank en Adyen waren de lokale toppers.

Dorien van Basten heeft vanochtend de beurshandel geopend in Amsterdam. Zij is mede-initiatiefneemster van de Finance Run en directeur van Stichting Nationaal Hypotheek Label.

Dorien van Basten heeft vanochtend de beurshandel geopend in Amsterdam. Zij is mede-initiatiefneemster van de Finance Run en directeur van Stichting Nationaal Hypotheek Label.

De AEX-index einidgde 0,3% lager op 570,48 punten. De index bleef daarmee net onder het jaarrecord, dat afgelopen vrijdag werd behaald bij een stand van 573,01 punten. De Midkap zakte 0,5% naar 771,36 punten.

Elders in Europa moesten de beurzen ook wat terrein prijsgeven Parijs en Frankfurt vielen 0,3% respectievelijk 0,1% terug.

Na de zonnige aftrap van het cijferseizoen in de voorbije week met een nieuwe jaarpiek voor de AEX maakten beleggers even een pas op de plaats in afwachting van een nieuwe stroom van kwartaalcijfers in de komende handelsdagen. Corné van Zeijl, analist bij Actiam, benadrukt dat de zwaarwegende fondsen ASML en Unilever er voor hebben gezorgd dat de AEX in Europa de witte raaf is met een stijging van meer dan 5% in vergelijking met de stand aan het begin van dit jaar en inclusief dividend zelf op het hoogste niveau ooit staat. Hij wijst er op dat de ontvangst van de resultaten bij de andere zwaargewicht Shell komende donderdag een belangrijke rol zal spelen of er nog meer in het vat zit voor de hoofdgraadmeter in Amsterdam. „Het optimisme over het cijferseizoen bij de hoofdfondsen is gerechtvaardigd, zeker gelet op de onderliggende winstgevendheid.”

Komende donderdag zulen alle ogen gericht zijn op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). „De rente zal ongewijzigd blijven, maar de bewoordingen van ECB-president Mario Draghi zullen nauwlettend worden gevolgd gelet op het verslechterde beeld in het vertrouwen bij Europese inkoopmamangers in de voorbije maanden vanwege de impact van een mogelijke handelsoorlog.”

De olieprijs (Brent) liep wat verder op tot ruim boven de $73 per vat mede in reactie op de toegenomen spanningen tussen Iran en de VS. De toegenomen olievraag vanuit China speelde daar ook een rol bij. Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, benadrukt verder dat in Amerika de olieproductie aan het stabiliseren is, terwijl een grotere toename werd verwacht.

In de AEX keek Philips aan tegen een verlies van 1,8%. Het zorgtechnologieconcern heeft in het tweede kwartaal een vergelijkbare omzet behaald als een jaar geleden. De onderneming voerde weliswaar op eigen kracht de verkopen op, maar ondervond hinder van de effecten van wisselkoersen en desinvesteringen. Analisten spraken van „een zwakker dan verwachte groei”. Volgens Versteeg viel Philips tegen met de presaties bij de disivie Personal Health. Ook houdt hij er rekening mee dat er vrees bestaat bij beleggers dat Philips last kan gaan krijgen van de Amerikaanse importheffingen op de zorgproducten die deels in China worden gemaakt. Van Zeijl stelt dat de resultaten per saldo in lijn waren met de consensus van analisten en de handhaving van de verwachtingen bij Philips aanleiding gaven om na de mooie rit omhoog in de voorbije weken koerswinsten te gaan verzilveren. Voormalig lampendochter Signify liet 1,1% liggen.

ASML was in iets mindere doen met een koersdaling van 0,6% na vorige week nog te hebben uitgeblonken. Unilever kreeg ook last van winstnemingen na het enthousiasme in de voorbije week en raakte 1% kwijt.

Bankconcern ING daarentegen kreeg er 1,3% bij. ABN Amro werd 0,7% meer waard. De financiële waarden kregen een steuntje in de rug na de financiële injectie van de Chinese centrale bank in de eigen bankensector om de economie te stimuleren.

Randstad mocht 1,3% bijschrijven. De uitzender stond vrijdag onder druk door tegenvallende resultaten van branchegenoot Manpower. Randstad komt trouwens dinsdag voorbeurs met kwartaalcijfers. RD Shell dikte 0,1% aan geholpen door de aantrekkende olieprijzen.

In de Midkap dook Wessanen nog eens 9,2% omlaag. Het natuurvoedingsconcern kreeg daarmee een nieuwe knauw na de mokerslag van afgelopen vrijdag vanwege slechte halfjaarresultaten. Wessanen ontving vandaag trouwens een koopadvies van effectenhuis Kepler Cheuvreux met een koersdoel van €15,70. Air France KLM werd 1,4% minder waard in navolging van de somberheid rond de Ierse branchegenoot Ryanair.

Flitshandelaar Flow Traders (+2,4%) was het meest in trek bij de Midkappers. Navigatieproducent TomTom pluste nog eens 1,5% na de goede prestaties van het aandeel in de voorbije week. Het geplaagde SBM offshore trok zich op aan de oplopende olieprijzen met een vooruitgang van 1,9%.

Bij de smallcapfondsen schoot BinckBank 3,6% omhoog. Beleggers reageerden enthousiast op de sterk toegenomen winstgevendheid in het afgelopen halfjaar stijgen mede vanwege de verkoop van een meerderheidsbelang in Think ETF Asset Management. Dankzij de hogere winst ontvangen de aandeelhouders van BinckBank meer dividend.

Verder bleven beleggers zich buigen over de vraag wat een aandeel Adyen nu eigenlijk waard is. De betalingsdienstverlener uit Amsterdam ging vorige maand naar de beurs tegen een introductiekoers van €240. Zakenbank JPMorgan kwam vandaag met een ’overweight’-advies voor het aandeel, inclusief een koersdoel van €636. Citigroup en Morgan Stanley waren iets voorzichtiger en kwamen met koersdoelen van respectievelijk €600 en €570. Het aandeel Adyen klom 3% tot dicht onder de €600.