Nieuws/Financieel
233832445
Financieel

’Geen lening meer voor winkelvastgoed’

Vastgoedbeleggers zijn sinds de start van de coronacrisis fors meer rente kwijt aan nieuwe leningen. Ook is het moeilijker een lening te krijgen voor een pand. Voor winkels en hotels is dat nu zelfs nagenoeg onmogelijk, stelt financieel advieskantoor Asset Partners.

De meeste financiers voor commercieel vastgoed blijven vooralsnog open voor beleggers met nieuwe financieringsaanvragen, meldt Asset Partners donderdag in een rapport. „De beschikbaarheid van financiering is al wel gedaald en zal verder dalen afhankelijk van hoelang deze situatie aanhoudt”, aldus het onderzoek.

Rente verhoogd

„Van de 21 ondervraagde banken en 9 alternatieve financiers in binnen- en buitenland geeft 90% aan open te zijn, maar het merendeel richt zich op bestaande klanten en aanvragen met de hoogste kwaliteit. Voor winkel-, recreatie en hotelvastgoed is eigenlijk geen enkele partij meer open’, zegt Gijs Elting van Asset Partners.

Volgens Asset Partners hebben vrijwel alle banken hun rente verhoogd. Klanten moeten rekening houden met een plus van 40 tot 70 basispunten ten opzichte van een maand geleden. Dat komt volgens het advieskantoor niet zozeer doordat de rente op de kapitaalmarkt is gestegen, maar vooral interne risico-opslagen van banken die betrekking hebben op hun financieringskosten. Deze worden bij nieuwe aanvragen direct doorberekend aan klanten, aldus het rapport.