Nieuws/Financieel
2339196
Financieel

Olieprijs stijgt op uitval Trump

Donald J. Trump in de aanval tegen Iran.

Donald J. Trump in de aanval tegen Iran.

De prijs van ruwe olie stijgt maandag, nadat de Amerikaanse president Trump Iran heeft gedreigd hard terug te slaan als dat land zich tegen de Amerikanen keert.

Donald J. Trump in de aanval tegen Iran.

Donald J. Trump in de aanval tegen Iran.

President Rouhani van Iran waarschuwde Trump met „de moeder aller oorlogen” na de opgelegde sancties tegen de producent.

Iran is recent door sancties ernstig beperkt in zijn uitvoer van ruwe olie. De Iraanse export van olie is naar een zesmaands laagtepunt teruggegaan.

De VS willen dat Iran zich uit een aantal landen in het Midden-Oosten terugtrekt, zoals de oorlog in Syrië.

Trump waarschuwde Iran per tweet expliciet het conflict niet op te zoeken.

Brentolie, de meest verhandelde soort, steeg in reactie na forse prijsafname afgelopen week met 0,7% tot $73,58 per vat van 159 liter. De prijs van het Amerikaanse WTI bleef maar net onder het belangrijke niveau van $70 voor een vat.

Dankzij oplopende voorraden van de meest verhandelde grondstof ter wereld blijft een prijsverhoging beperkt, aldus oliehandelaren maandag.

Ommezwaai

Op de achtergrond speelt mee dat Saudi-Arabië zich vorige week niet bereid verklaarde tekorten in de oliemarkt op te vangen, anders dan marktgeruchten eerder deden geloven. De prijs steeg toen met 1%.

Binnen de oliemarkt is een opvallende wending begonnen en kiezen handelaren volgens ING Research voor het eerst sinds de zomer van 2015 vaker voor futurecontracten voor de langere termijn in WTI olie dan voor soortgelijke posities in Brent.

In de avonduren zakte de olieprijs echter. De future voor september van ruwe olie ging met 0,5% omlaag. Onzekerheid over mogelijke verruiming van de productie door OPEC-landen zou volgens handelaren aan de New York Mercantile Exchange de winst van de dag hebben laten verdampen.