Nieuws/Financieel
2339805
Financieel

Banken stijgen op stil Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York lieten maandag geen grote koersbewegingen zien. Beleggers zijn voorzichtig als gevolg van de dreigende taal die de Amerikaanse president Donald Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bezigden richting van Iran. Banken waren onder de grootste stijgers. De markten verwerkten verder wederom een reeks bedrijfscijfers.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.40 uur (Nederlandse tijd) vlak op 25.056 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2805 punten. Techbeurs Nasdaq won 0,2 procent op 7832 punten.

Trump haalde via Twitter uit naar Iran en waarschuwde eenieder ,,nooit of te nimmer" de Verenigde Staten te bedreigen. De tweet volgde op weinig vleiende opmerkingen van Pompeo. Volgens hem hebben de Iraanse leiders meer weg van ,,de maffia dan een regering". Iran waarschuwde op zijn beurt de VS eerder voor de vijandige politiek tegen Teheran.

JPMorgan

Banken als JPMorgan, en Goldman Sachs wonnen tot 2,3 procent. Ook andere bedrijven in de financiële sector als American Express deden het goed.

Automaker Tesla zakte 3,2 procent lager. Het bedrijf zou toeleveranciers verzocht hebben een deel van zijn eerdere betalingen terug te storten. De maker van elektrische auto's vroeg om die gunst om zijn activiteiten winstgevend te maken.

Hasbro

Cijfers van speelgoedmaker Hasbro vielen in goede aarde. Het bedrijf zag de omzet en de winst als verwacht dalen, vooral door het wegvallen van Toys 'R' Us als klant. Het aandeel dikte bijna 14 procent aan.

Halliburton zakte 8,3 procent. De oliedienstverlener wist over de afgelopen maanden fors meer winst te maken op een hogere omzet , maar de operationele winst stelde teleur. Na de slotbel volgen nog cijfers van Google-moeder Alphabet (plus 0,6 procent).

Verder was er nog wat overnamenieuws. Het Franse IT- en automatiseringsbedrijf Atos heeft een overnamedeal gesloten met zijn kleinere Amerikaanse branchegenoot Syntel. De overnameprijs bedraagt 3,4 miljard dollar in contanten. Syntel steeg 4,1 procent.

Qualcomm

Qualcomm steeg 0,7 procent na berichten over de megaovername van het Nederlandse chipbedrijf NXP Semiconductors (min 1,4 procent). Op woensdag verloopt de deadline waarvoor de deal geregeld moet zijn. Lukt dat niet, dan gaat de transactie ter waarde van 44 miljard dollar niet door.

Amazon verloor 0,7 procent na een nieuwe twittertirade van Trump tegen de topman van het bedrijf.

De euro was 1,1706 dollar waard, tegen 1,1707 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 67,80 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 72,79 dollar per vat.