Nieuws/Financieel
2340391
Financieel

Gemengd beeld tweede kwartaal Randstad

Randstad noteert een iets hogere winstmarge.

Randstad noteert een iets hogere winstmarge.

Rotterdam - Uitzendreus Randstad heeft in het tweede kwartaal iets minder omzet gehaald dan analisten verwachtten. Door een hogere marge komt de winst wel uit op het voorspelde niveau.

Randstad noteert een iets hogere winstmarge.

Randstad noteert een iets hogere winstmarge.

Door een groei van 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, noteert het bedrijf uit Diemen een omzet van €6,02 miljard. Marktvorsers hadden gemiddeld gerekend op €6,05 miljard. Het bedrijfsresultaat valt met €283 miljoen aan de bovenkant van de €264 tot €284 miljard die analisten hadden voorzien.

De tegenvallende omzetstijging wordt vooral veroorzaak door afnemende groei in Zuid-Europa. Randstad heeft in landen als Frankrijk en Italië vier prachtige kwartalen achter de rug, en moet nu tegen die eigen resultaten opboksen. In Frankrijk groeit het bedrijf, ook als gevolg van stakingen, nog maar 3%, tegen 10% vorig jaar. In Italië kwam er 10% omzet bij, tegen 19% een jaar eerder.

In Noord-Amerika, Randstads belangrijkste afzetgebied, noteert het bedrijf 2% groei, maar verliest het een flinke slok winstmarge. Die gaat daar, „door tijdelijke effecten”, aldus Randstad, van 6,1 naar 5,5%. In Nederland valt vooral de groei van Yacht op. De detacherings-tak heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar noteert nu ineens 15% groei.

In juni groeide de omzet nog altijd met 5%, meldt de uitzender. Dat tempo wordt in juli doorgezet, en dat is beter dan waar analisten op hadden gerekend.

Grote aankoop Monster blijft ook in het tweede kwartaal omzet verliezen. Net als in de eerste drie maanden van het jaar ging er 16% van af. Randstad zegt overigens wel dat de vacaturesite „financieel onder controle” is.