Nieuws/Financieel
2341904
Financieel

Bedrijfscijfers stuwen Europese beurzen

Amsterdam - De Europese beurzen ging dinsdag vooruit. De stemming werd gesteund door sterke kwartaalberichten van bedrijven als UBS en PSA Peugeot Citroën. Op het Damrak vielen de resultaten van uitzender Randstad in de smaak bij beleggers. Groothandelsbedrijf Sligro noteerde ex-dividend.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 573,62 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 778,10 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen tot 1,5 procent dankzij een sterker dan verwachte toename van de bedrijvigheid in de Franse en Duitse industrie. Londen won 0,9 procent.

Randstad was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van ruim 3 procent. De uitzender bleef in het tweede kwartaal profiteren van de aanhoudende vraag naar personeel en boekte meer winst op een hogere omzet. De Zwitserse concurrent Adecco, de grootste uitzender ter wereld, klom in Zürich 2,6 procent. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe sloot de rij met een min van 0,9 procent.

Sligro

In de MidKap gaven de aandelen Sligro (min 15,6 procent) geen recht meer op het dividend over de voorafgaande periode. Het groothandelsbedrijf keerde een speciaal dividend uit van 7,57 euro per aandeel vanwege de verkoop van de EMTÉ Supermarkten. Ook verlaagde Kempen het advies voor het bedrijf.

Wessanen toonde wat herstel met een plus van 3,9 procent, ondanks een adviesverlaging door ING. Het natuurvoedingsbedrijf wordt volgens de ING-analisten ingemaakt door de concurrentie en verloor sinds de tegenvallende resultaten op vrijdag al zo'n 30 procent aan beurswaarde.

Euro

Air France-KLM won 1,6 procent. De vakbonden rondom Air France houden zich tot na de zomer koest in het loonconflict met de Franse luchtvaartmaatschappij. De bonden zeggen de reizigers in de zomer te willen ontzien.

PSA Peugeot Citroën maakte in Parijs een koerssprong van ruim 11 procent en bereikte de hoogste koers in tien jaar na sterke halfjaarcijfers van de Franse autogroep. In Zürich klom UBS bijna 4 procent. De Zwitserse bank voerde de winst in het tweede kwartaal op en verwacht ook in de komende jaren te profiteren van de wereldwijde economische groei.

De euro was 1,1685 dollar waard, tegen 1,1707 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 68,23 dollar. De prijs van Brentolie klom 0,2 procent tot 73,20 dollar per vat.