Nieuws/Financieel
2341934
Financieel

Ergernis over Franse luchtverkeersleiders

Topman Michael O'Leary van Ryanair

Topman Michael O'Leary van Ryanair

BRUSSEL (ANP) - De stakingen door Franse luchtverkeersleiders zorgen voor ergernis bij luchtvaartmaatschappijen. Voor de leiding van British Airways-moeder IAG, Ryanair, easyJet en Wizz Air reden om hun beklag te doen bij de Europese Commissie. Volgens de maatschappijen wordt het ,,fundamentele principe van vrij verkeer binnen de EU" geschaad.

Topman Michael O'Leary van Ryanair

Topman Michael O'Leary van Ryanair

De maatschappijen benadrukken dat ze het recht van staken niet in twijfel trekken. Maar Frankrijk zou het EU-recht schenden door vluchten boven Frankrijk niet te faciliteren tijdens stakingen. Dit treft onder mee het vakantieverkeer dat over Frankrijk moet vliegen om op de plaats van bestemming te komen. Vooral vluchten naar Spanje worden getroffen.

,,Wanneer luchtverkeersleiding in Griekenland of Italië staakt kunnen passerende vluchten gewoon doorgaan als normaal. Waarom doet Frankrijk niet het zelfde", aldus Michael O’Leary topman van Ryanair.

Dit jaar is het aantal stakingen van Franse luchtverkeersleiding volgens de klagers met 300 procent toegenomen ten opzichte van 2017.