Nieuws/Financieel
2342490
Financieel

Central bank handhaaft rentetarief

Turkse lira fors onderuit

De Turkse lira verliest fors ten opzichte van de euro en de dollar nu de centrale bank het rentetarief handhaaft op 17,75%.

Analisten gingen er vanuit dat de Turkse centrale bank de rente zou verhogen om de koersval van de lira te stoppen en de torenhoge inflatie (15,4%) tegen te gaan. De lira verloor na het rentebesluit ruim 4% ten opzichte van zowel de dollar als de euro.

Risicovol

,,Het is te risicovol om de rente niet te verhogen”, zegt fondsmanager Viktor Szabo van Aberdeen Standard in London. Hij geeft aan dat het rentetarief minstens met 100 basispunten moet worden verhoogd. ,,Zo niet dan kan de inflatie oplopen naar een niveau van rond de 20 procent.”

De Turkse centrale bank staat al lange tijd onder druk. Zo is president Recep Tayyip Erdogan fel tegenstander van een renteverhoging, omdat die de inflatie zou aanjagen.

Volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe is de Turkse lira in een vrije val geraakt. ,,Verder zal het tekort op de lopende rekening op korte termijn waarschijnlijk verslechteren vanwege de aanhoudende hogere olieprijzen, terwijl de lira tot nu toe 30% verloor ten opzichte van de dollar. Ondertussen blijft de inflatie hoog en de signalen vanuit de centrale bank wijzen op een vertraging van de economische groei.”