Financieel/Nieuws

FAMILIEZAKEN Doorstart brengt De Rode Winkel naar kern

Pionier van de spijkerbroeken

Vlnr. Wouter, Margriet, Daan, Pauline en Tom Broekman.

Vlnr. Wouter, Margriet, Daan, Pauline en Tom Broekman.

DE RODE WINKEL

Utrecht - Al 181 jaar kleedt de familie Broekman de inwoners van Utrecht aan: het begon ooit met de verkoop van werkkleding. Onder leiding van latere generaties werd De Rode Winkel in de jaren ’60 pionier op het gebied van spijkerbroeken.

Vlnr. Wouter, Margriet, Daan, Pauline en Tom Broekman.

Vlnr. Wouter, Margriet, Daan, Pauline en Tom Broekman.

DE RODE WINKEL

Johannes Broekman en Annaatje van Essenberg kochten in 1834 een pand in de Utrechtse binnenstad, waarin ze drie jaar later een kledingatelier voor werkkleding startten. Dit bleef de focus van het bedrijf tot de spijkerbroek van de Amerikaanse Levi Strauss in de jaren zestig op de Nederlandse markt kwam.

Marilyn Monroe

,,Toepasselijk, want van origine is de spijkerbroek ook werkkleding”, vertelt Daan Broekman, die met zijn broer Wouter en zus Pauline anno 2018 de zaak runt. „Pas toen Elvis Presley en Marilyn Monroe ermee rondliepen werd het vrijetijdskleding. Mijn opa zag er brood in, maar zijn vader was nogal sceptisch en daarom verkocht hij ze stiekem.” Het bedrijf groeide mee met de jeanstrend en ging steeds meer merken verkopen.

Faillissement

Daans vader Tom nam de zaak over en opende twintig filialen van De Rode Winkel met spijkerbroeken en Tom Broekman voor herenmode. Wouter ontfermde zich over de herenmode en Pauline deed concept en branding. Daan: ,,Ik wilde de zaak niet in. Het voelde als een keten, niet als een familiebedrijf.” De economische crisis zorgde voor een faillissement waarna het bedrijf een doorstart maakte naar de huidige twee winkels in Utrecht. „Het familiegevoel kwam terug en ik ben alsnog aan boord gestapt.” Daan houdt zich bezig met personeelszaken en marketing.

Onlangs is De Rode Winkel verbouwd: meer jeans, een damesafdeling en horeca erbij.