Nieuws/Financieel
2344126
Financieel

China stuwt spurt metaalmakers

Forse steun uit Peking helpt grondstoffenmarkt.

Forse steun uit Peking helpt grondstoffenmarkt.

De beurshandel in mijnbouwbedrijven en basismetalen als koper en zink veren dinsdag in heel Europa op, nadat China extra krediet aan zijn markt heeft beloofd.

Forse steun uit Peking helpt grondstoffenmarkt.

Forse steun uit Peking helpt grondstoffenmarkt.

De Staatsraad in Peking noemde de steun nodig vanwege de mogelijke importheffingen die zijn economie kunnen raken.

Naast een belastingverlaging, extra obligaties voor infrastructuurinvesteringen en kredieten, wordt vooral de flexibele reactie op wat China „externe onzekerheden” noemt in de markt geprezen. Al gaat het volgens Macquarie Securities voorlopig om verfijning van maatregelen dan zware steun.

Forse investeringen China in economie helpt metalen- en goudbedrijven.

Forse investeringen China in economie helpt metalen- en goudbedrijven.

De centrale bank heeft zich bereid verklaard snel nadere ingrepen te doen om de economie te zekeren.

Koersreactie Damrak

Het aandeel van staalmaker ArcelorMittal noteerde dinsdagmiddag 6% winst op het Amsterdamse Damrak. Aperam makte een sprong met 4%, speciale metalenleverancier AMG steeg 3%. De Stoxx 600 met basismetalen won 5%, de sterkste stijging sinds november 2016.

Steun kwam uit Duitsland. De grootste staal- en metalenhandelaar werelwijd, Klöckner & Co, boekte dinsdag zijn beste kwartaalresultaat.

In Londen ging een trits mijnbouwers aan kop in de FTSE 100. Glencore steeg 6%, Anglo American met 5,3%, net als BHP Billiton en Rio Tinto ging met 5% winst opwaarts.

De stimuleringsmaatregelen vanuit Peking drukten de yuan. Export van grondstoffen bij de grootste producent en koper ter wereld werd direct goedkoper.

Aluminiumschaarste

Afgelopen twee maanden pakten juist slecht uit voor beleggers in metalen. „Het investeringsprogramma van China is de belangrijkste drijfveer voor deze versnelling”, aldus Richard Abma, partner van OHV Vermogensbeheer.

Staalaandelen kregen de impuls eveneens toen Outokumpu Oyj beleggers verzekerde dat het zich voldoende heeft ingedekt met orders tegen het effect van importheffingen. Er is toch al een tekort aan aluminium in de termijnmarkt.

Zakenbank Goldman Sachs, met een sterke positie in grondstoffen, meldde dat de vooruitzichten voor basismetalen en andere grondstoffen eind dit jaar gunstig worden. Tot die tijd moeten beleggers en handelaren bijvoorbeeld voor de koperprijs rekening houden met politieke strijd, onder andere door importheffingen.