Nieuws/Financieel
2346309
Financieel

Beursslot: Altice verliest op rode AEX

China Post Global - de internationale asset management tak van China Post Fund – luidde de gong aan de Amsterdamse beurs, ter ere van de listing van haar nieuwe Market Access CoCo bond ETF.

China Post Global - de internationale asset management tak van China Post Fund – luidde de gong aan de Amsterdamse beurs, ter ere van de listing van haar nieuwe Market Access CoCo bond ETF.

De Amsterdamse beurs is woensdag met bescheiden verlies gesloten. Beleggers hielden hun kruit droog in aanloop naar het treffen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Op het Damrak was Wessanen een opvallende winnaar. Altice, Shell en ASMI stonden echter onder druk.

China Post Global - de internationale asset management tak van China Post Fund – luidde de gong aan de Amsterdamse beurs, ter ere van de listing van haar nieuwe Market Access CoCo bond ETF.

China Post Global - de internationale asset management tak van China Post Fund – luidde de gong aan de Amsterdamse beurs, ter ere van de listing van haar nieuwe Market Access CoCo bond ETF.

De AEX-index sloot 0,1% lager op 572,90 punten. Beleggers maakten daarmee een pas op de plaats. De voorgaande dag tikte de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs het hoogste niveau sinds medio 2001 aan bij een stand van 575,67 punten. De Midkap eindigde 0,1% in de min op 777,17 punten.

Beleggers waren in afwachting van de topontmoeting tussen Trump en Juncker, die vanavond bijeenkomen in Washington. „Juncker gaat er alles aan doen om te voorkomen dat er Amerikaanse importheffingen op Europese auto’s komen”, zei macro-econoom Stefan Koopman (Rabobank). „Trump stelt op zijn beurt volledige vrijhandel voor. Maar dat gaat Europa nooit goedkeuren, want dan worden we overspoeld met producten waar veel soepelere regelgeving op zit. Juncker en Trump zullen dus een tussenweg moeten vinden. Maar dat kan lastig zijn”, aldus Koopman.

Ondanks de meerjarige top van de AEX en het record van de Amerikaanse technologiebeurs op dinsdag bleef de Rabobank-econoom kritisch. „Ik vind dat de beurzen momenteel wat voorbijgaan aan de risico’s van het handelsconflict.”

Koopman verwacht overigens dat ECB-president Mario Draghi donderdag met weinig verrassingen komt bij het rentebesluit. „Ik denk wel dat Draghi tijdens de persconferentie wordt gevraagd wanneer hij de eerste renteverhoging in 2019 verwacht. De ECB heeft aangegeven dat die ’through Summer’ te verwachten is, maar onduidelijk is wat de centrale bank daar precies mee bedoelt. Ik houd zelf trouwens rekening met een eerste rentestap in september 2019.”

De meeste beurzen in Europa kleurden vandaag rood. Parijs daalde 0,3%, terwijl Frankfurt 1% zakte.

Wall Street noteerde vanmiddag verdeeld. Technologiebeurs Nasdaq en de S&P 500 stegen respectievelijk 0,3% en 0,1%, terwijl de Dow Jones-index 0,3% daalde. In Azië ging de Nikkei-index vanochtend verder vooruit met een plus van 0,5%. Vooral staalbedrijven waren in trek vanwege het vooruitzicht op grootschalige Chinese stimulering.

De AEX werd gedrukt door beurszwaargewicht Royal Dutch Shell (-0,2%). Beleggers namen een afwachtende houding aan in aanloop naar de kwartaalcijfers die de olie- en gasreus donderdag publiceert. Analisten verwachten dat de kwartaalwinst van Shell zal zijn gestegen naar bijna $6 miljard dankzij hogere olie- en gasprijzen.

Telecomconcern KPN (ongewijzigd), dataleverancier Relx (-0,4%) en industrieel toeleverancier Aalberts Industries (-0,5%) komen morgen eveneens met resultaten.

Altice Europe (-5%) was de grootste daler onder de hoofdfondsen. Voor de koersdaling van het kabel- en telecomconcern bestond geen directe aanleiding. De koers van Altice Europe stond de afgelopen weken ook al onder druk. In mei verdubbelde de waarde van het hoofdfonds juist na de aandelensplitsing bij de kabel- en telecomaanbieeder.

ASML ging 0,8% achteruit. De chipmachinefabrikant viel daarmee iets terug na de fraaie koerssprong sinds de meevallende kwartaalcijfers van vorige week. Staalfabrikant ArcelorMittal liet 1,7% liggen.

Galapagos (+1,3%) was de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Het biotechnologiebedrijf ging eind vorige maand onderuit op de beurs door een conflict met de Amerikaanse partner AbbVie. Maar inmiddels is de beurskoers van Galapagos weer behoorlijk hersteld.

Zorgtechnologieconcern Philips mocht 1,1% bijschrijven. Mede dankzij het fraaie zomerweer in Europa pluste bierbrouwer Heineken 1%.

In de Midkap liet ASMI 3,1% liggen na tegenvallende resultaten van de Aziatische deelneming ASMPT. De toeleverancier voor de chipindustrie meldde dinsdag nabeurs voor de tweede helft van het jaar nog te rekenen op een hogere omzet dan in eerste helft. Ook denkt het bedrijf sneller te kunnen groeien dan de markt. Chipbedrijf Besi leverde 3,2% in. Flitshandelaar Flow Traders zag 3,4% van de koers verdampen.

Wessanen was in trek met een plus van 6,4%. De natuurvoedingsfabrikant krabbelde daarmee op na de koersdreun van 33% sinds de dramatische halfjaarcijfers op vrijdag. Effectenhuis Berenberg denkt dat Wessanen te zwaar is afgestraft en kwam daarom vandaag met een koopadvies voor de Midkapper, inclusief een koersdoel van €14,50. Ook Kepler Cheuvreux adviseerde deze week al om aandelen Wessanen in te slaan. De vermogensbeheerder plakte een koersdoel van €15,70 op dit beleggingsadvies.

Wereldhave voegde 1,4% toe aan het vorige slot. Het vastgoedfonds staat open voor consolidatie.

Smallcapfonds Binckbank dikte nog eens 2,5% aan nadat de internetbroker een dag eerder al in de lift zat op goede kwartaalcijfers.

Op de lokale markt werd de opmars van Adyen een halt toegeroepen. De koers van de betalingsverwerker gleed 1,7% weg naar €590. De Britse bank Barclays is het aandeel Adyen gaan volgen met een onderwogen-advies en een koersdoel van €470.