Nieuws/Financieel
2346558
Financieel

Turbulentie bij Wizz Air door stakingen

BOEDAPEST (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Wizz Air geeft stakingen en tekorten bij Europese luchtverkeersleiders de schuld van de slechte kwartaalcijfers. De winst van de prijsvechter viel in het eerste kwartaal van dit jaar 14 procent lager uit dan een jaar eerder en kwam uit op 50 miljoen euro. Ook de vooruitzichten voor de rest van het jaar worden getemperd.

,,Aangezien de verstoringen waarschijnlijk doorgaan tot in de herfst en de brandstofprijzen bleven stijgen in het eerste kwartaal, heeft het bedrijf het besluit genomen de groeidoelstelling voor het volledige jaar bij te stellen van 20 procent naar 18 procent", zegt Wizz Air-topman József Váradi.

De Hongaarse luchtvaartmaatschappij diende dinsdag samen met IAG, Ryanair en easyJet een klacht in bij de Europese Commissie over de stakingen van de Franse luchtverkeersleiding. Volgens de maatschappijen wordt het ,,fundamentele principe van vrij verkeer binnen de EU" geschaad.

Uit een handelsbericht blijkt dat de problemen bij de luchtverkeersleiding in het eerste kwartaal hebben geleid tot 34 geannuleerde vluchten bij Wizz Air.