Nieuws/Financieel
2347646
Financieel

Alle ogen gericht op woordkeuze Draghi

ECB-voorzitter Mario Draghi

ECB-voorzitter Mario Draghi

Bij de komende rentevergadering van de Europese centrale bank morgenmiddag zal naar verwachting weinig spektakel zijn te verwachten bij de rentetarieven. Bij de toelichting op het rentebesluit kan de woordkeuze van ECB-president over de inflatie en de economische groei in de eurozone wel het verschil maken.

ECB-voorzitter Mario Draghi

ECB-voorzitter Mario Draghi

Bij de laatste vergadering in juni kwam de ECB al naar buiten met het besluit om na september te beginnen het stimuleringsprogramma verder af te bouwen en in 2019 geen obligatie-aankopen meer te gaan doen, tenzij het economische klimaat sterk gaat verslechteren.

Volgens economen bij ING zijn er een aantal scenario’s die morgenmiddag bij de toelichting van Draghi de revue kunnen passeren. ING gaat er van uit dat Draghi bij de visie op de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone zal spreken over een geleidelijke verhoging op de middellange termijn.

Bij de prognose van de economische groei in de eurozone ligt volgens ING het meest voor de hand dat Draghi er op zal wijzen dat dat de risico's in grote lijnen hetzelfde blijven.

Verder wordt bij ING als basisscenario rekening gehouden dat de eerste renteverhoging door de ECB plaats zal gaan vinden in juli of augustus 2019.