Nieuws/Financieel
2350499
Financieel

Overname NXP lijkt mislukt

Amsterdam - Qualcomm zal de poging om NXP niet verlengen als de huidige deadline van het overnamecontract om middernacht New Yorkse tijd (6.00 Nederlandse tijd) verloopt. Dat meldde het Amerikaanse bedrijf bij de kwartaalcijfers die het woensdagavond na het sluiten van de Amerikaanse beurs heeft gepresenteerd.

Daarmee lijkt een eind te komen aan een overnamepoging die 19 maanden heeft geduurd, waardoor Qualcomm nu een beëindigingsvergoeding van $2 miljard moeten overmaken naar Eindhoven.

Tegenvaller

De deal lijkt te zijn gesneuveld in het kruisvuur van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, waarbij de Chinezen de macht van hun mededingingsautoriteiten hebben gebruikt om Amerika dwars te zitten.

Als de deal inderdaad mislukt, wordt dat vooral gezien als een tegenvaller voor Qualcomm, dat de posities op veelbelovende markten van NXP goed kan gebruiken. Qualcomm is vooral groot in de mobiele telefoniemarkt, waar de laatste tijd enigszins de klad is gekomen, terwijl NXP sterk is op de markten voor autochips en beveiligingstoepassingen, waarop de komende jaren veel groei wordt verwacht. Om zijn aandeelhouders tegemoet te komen, kondigde Mollenkopf al een inkoopprogramma van eigen aandelen aan in het geval dat de overname van NXP mislukt.