2350750
Financieel

Overname NXP door Qualcomm stopt

Eindhoven - De overname van chipmaker NXP door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm gaat definitief niet door. De bedrijven kregen niet voor de gestelde deadline donderdagochtend 05.59 uur goedkeuring van de Chinese toezichthouder voor de fusie. Een reden voor de uitgebleven goedkeuring gaf Peking nog niet. Mogelijk is de stap een reactie van China op de oplaaiende handelsoorlog met de Verenigde Staten.

De overname werd in oktober 2016 aangekondigd. Na een tussentijdse verhoging kwam het bod op ongeveer 44 miljard dollar. Bij de originele overeenkomst kwamen de bedrijven de deadline overeen waarbinnen toezichthouders hun fiat moesten uitspreken. Alle andere betrokken toezichthouders deden dat al wel.

Qualcomm moet NXP nu 2 miljard dollar betalen als zogeheten 'break-up fee'. Daarmee vergoedt Qualcomm de schade voor onder meer de tijd die NXP heeft gestoken in de overname.

Broadcom

De overname van NXP door Qualcomm werd vertraagd omdat Broadcom ondertussen een poging deed om Qualcomm over te nemen. Ook kwam een deel van de aandeelhouders van NXP in opstand omdat ze het bod van Qualcomm te laag vonden. Dat bod werd uiteindelijk verhoogd.

Lang leek het erop dat goedkeuring voor de overname door China als wisselgeld werd ingezet om Amerikaanse sancties tegen de Chinese netwerkapparatuurmaker ZTE af te wenden. Dat bedrijf mocht uiteindelijk actief blijven op de Amerikaanse markt, maar goedkeuring voor de overname van NXP bleef uit.