Nieuws/Financieel
2350868
Financieel

Bedrijfsresultaat KPN stijgt bij omzetdaling

Den Haag - KPN heeft de omzet in het tweede kwartaal zoals verwacht verder zien dalen. Het telecomconcern wijt dat nog altijd aan strengere regels voor roaming die vorig jaar zomer van kracht werden. KPN wist wel meer klanten aan zich te binden, zowel bij consumenten als in de zakelijke markt.

KPN behaalde een omzet van 1,4 miljard euro. Dat is 1,5 procent minder dan een jaar eerder. Het geschoonde bedrijfsresultaat (ebitda) daarentegen nam met 1,3 procent toe tot 577 miljoen euro.

De nettowinst viel met 137 miljoen euro 15 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bezuinigingen werken

Het hogere bedrijfsresultaat is vooral te danken aan bezuinigingen. Het nog lopende kostenbesparingsprogramma heeft het bedrijf al 175 miljoen euro aan structurele besparingen opgeleverd.

Dat het nettoresultaat lager uitpakte, komt mede doordat KPN minder dividend ontving uit zijn belang in Telefónica Deutschland.

Meer combinatie-abonnementen

In de consumentenmarkt wist KPN een 3,9% hogere gemiddelde omzet per huishouden te realiseren. In een toelichting wilde financieel directeur Jan Kees de Jager niet zeggen in hoeverre dit was te danken aan de jaarlijkse tariefstijging.

Een groot deel is volgens hem echter het gevolg van het feit dat er meer klanten kiezen voor een combinatie van vast, mobiel en tv in één abonnement.

Jan Kees de Jager

Jan Kees de Jager

„Ook zien we dat er tegenwoordig per huishouden steeds vaker meerder dan twee mobieltjes onder het afgesloten abonnement vallen”, aldus De Jager.

Meer kleine ondernemers

Dat mensen diverse producten afnemen of meer toestellen in hun abonnement opnemen is voor KPN prettig, omdat ze daardoor niet alleen meer omzet uit een abonnement halen. Maar het verlaagt ook de kans dat klanten overstappen naar een andere provider.

In de zakelijke markt wist KPN steeds meer kleine ondernemers te verleiden om een zakelijk abonnement te nemen, in plaats van dat ze hun zaken deden via een particuliere verbinding.

KPN heeft er vertrouwen in dat het de eerder gemaakte inschattingen voor het eind van het jaar zal halen, met een aangepaste Ebitda die in lijn zal zijn met vorig jaar, een groeiende vrije kasstroom en een capex van rond de €1,1 miljard.