2350924
Financieel

Shell begint met aandeleninkoopprogramma

Den Haag - Olie- en gasconcern Shell start met zijn aandeleninkoopprogramma van minstens 25 miljard dollar. Dat maakte het Brits-Nederlandse bedrijf bekend, bij publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal.

Shell had eerder al aangekondigd van plan te zijn voor miljarden aan eigen aandelen in te kopen, maar wanneer daarmee zou worden begonnen was nog de vraag. Het programma loopt tot en met 2020, afhankelijk van verdere vooruitgang bij de schuldaflossing en de olieprijzen.

De winst van Shell, op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten, bedroeg 4,7 miljard dollar. In het tweede kwartaal van 2017 was dit 3,6 miljard dollar. De totale omzet steeg naar bijna 99,3 miljard dollar, van bijna 73 miljard dollar een jaar geleden. De totale productie van olie en gas ging op jaarbasis met 2 procent omlaag tot het equivalent van meer dan 3,4 miljoen vaten per dag.

Hogere winsten

Topman Ben van Beurden sprak bij het inkoopprogramma van een belangrijke stap voor het bedrijf. Volgens hem onderschrijft die de vooruitgang van Shell sinds de afronding van de overname van BG in 2016 en het aanpassen van de portefeuille door het desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar om de schuld te verlagen. De afgelopen tijd verkocht Shell nog belangen in Maleisië, Noorwegen en Thailand.

Shell boekte hogere winsten bij de divisies Integrated Gas en Upstream. Bij Integrated Gas, waaronder bijvoorbeeld de lng-activiteiten vallen, verdubbelde de winst tot 2,3 miljard dollar. Bij Upstream, voor exploratie en winning van olie, werd een winst behaald van bijna 1,5 miljard dollar, tegen 339 miljoen dollar vorig jaar.

Desinvesteringsprogramma

Bij Downstream, het onderdeel van Shell voor raffinage, verkoop van olieproducten en chemie, was een lager resultaat te zien. De winst bedroeg bijna 1,7 miljard dollar, van 2,5 miljard dollar een jaar geleden.

Volgens Van Beurden is Shell nu nagenoeg klaar met het desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar. Eind dit jaar moet het programma helemaal afgerond zijn, aldus de topman in een interview met Bloomberg.