Nieuws/Financieel
2350991
Financieel

Shell koopt $25 mld aandelen in

Olie- en gasconcern Shell start met zijn aandeleninkoopprogramma van minstens $25 miljard. Dat maakte het Brits-Nederlandse bedrijf bekend bij kwartaalresultaten die negatief werden ontvangen door beleggers.

Shell had eerder al aangekondigd van plan te zijn voor miljarden aan eigen aandelen in te kopen. Maar wanneer daarmee werd begonnen was nog de vraag.

Het programma loopt tot en met 2020, afhankelijk van verdere vooruitgang bij de schuldaflossing en de olieprijzen.

Goed vooruitzicht

Volgens topman Ben van Beurden zijn de vooruitzichten voor de vrije kasstroom goed. Ook is hij tevreden over de vooruitgang die Shell heeft geboekt bij het versterken van de balans.

„Dat geeft ons het vertrouwen om het aandeleninkoopprogramma te starten”, aldus Van Beurden in een persverklaring.

De winst van Shell, op basis van actuele geschatte voorraadkosten en exclusief eenmalige posten, bedroeg $4,7 miljard.

Teleurgestelde reacties

In het tweede kwartaal van 2017 was dit $3,6 miljard. De omzet steeg naar bijna $96,8 miljard, van ruim $72 miljard een jaar geleden.

De totale productie van olie en gas ging op jaarbasis met 2% omlaag tot het equivalent van meer dan $3,4 miljoen vaten per dag.

Het aandeel zakte 2,3% op het Damrak. Ondanks de aankondiging van de start van het aandeleninkoopprogramma reageren beleggers teleurgesteld op de halfjaarcijfers van Royal Dutch Shell.

’Grotere plaatje’

De winst viel tegen in relatie tot de verwachtingen van analisten en de olieproductie viel ook lager uit. Verder verkleinde Shell weliswaar zijn schulden, maar ook minder dan waar de markt rekening mee leek te houden.

Financieel directeur Jessica Uhl hoopt dat beleggers uiteindelijk toch oog hebben voor ’het grotere plaatje’ dat Shell vandaag heeft gepresenteerd. „Ik hoop dat onze boodschap van vandaag laat zien dat onze onderliggende prestaties goed zijn.”

De internationale dimensies van Shell spelen een rol in de cijfers van Shell, zegt Uhl. Zoals de valutakoersen. „We opereren in zeventig landen. De koers van de dollar en de Braziliaanse real hebben bijvoorbeeld een grote impact op de resultaten. Ik hoop dat de markt daar ook oog voor heeft. Onderliggend is er namelijk sprake van een sterk kwartaal.”

Nieuwe diepzee-boringen

Topman Ben van Beurden stelt dat Shell ’goed is gepositioneerd’ om ook in het komende decennium goed te presteren. Hij wijst onder meer op nieuwe diepzee-activiteiten in de Golf van Mexico en bij Brazilië die de komende jaren zullen gaan bijdragen aan de olieproductie.

Bovendien verwacht Shell goede prestaties op het gebied van vloeibaar gas (lng) waarvan de markt de komende jaren sterk zal groeien, denkt Van Beurden.