Nieuws/Financieel
2351138
Financieel

Total profiteert van hoge olieprijzen

Parijs - Total heeft in het tweede kwartaal zijn winst fors opgevoerd. Het Franse olieconcern profiteerde in de afgelopen verslagperiode van hoge olieprijzen en lagere productiekosten, bleek uit een kwartaalupdate.

De gunstige omstandigheden kwamen vooral ten goede aan de divisie voor upstream-activiteiten, oftewel het exploreren en ontginnen van olie- en gasvelden. Het operationele resultaat van deze divisie is op jaarbasis bijna verdubbeld tot een kleine 2,7 miljard dollar.

Total noteerde een aangepaste nettowinst van een kleine 3,6 miljard dollar, een stijging van 44 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet voor het tweede kwartaal kwam uit op 46 miljard dollar, tegen 34 miljard een jaar eerder.

Verwachtingen

De productie van gas en olie steeg met 8,7 procent tot het equivalent van 2,7 miljoen vaten per dag, mede geholpen door de overname van Maersk Oil in maart. Total stelde ook zijn verwachtingen voor de jaarproductie naar boven bij.

Total kondigde na de presentatie van zijn kwartaalcijfers verder aan twee elektriciteitscentrales over te nemen van KKR-Energas. Het bedrijf, dat onlangs Direct Energie kocht, mikt op een marktaandeel van 15 procent op de Franse en Belgische markt voor gas en elektriciteit voor huishoudens.