Nieuws/Financieel
2351269
Financieel

Sterke cijfers Sky midden in overnametwist

Londen - Het Britse mediabedrijf Sky is met sterke jaarresultaten naar buiten komen. Volgens kenners kan dat wel eens extra olie op het vuur betekenen in de overnamestrijd om de grote Europese aanbieder van betaaltelevisie. Zowel entertainconcern Disney als de Amerikaanse kabelreus Comcast zitten achter Sky aan.

Sky wist zijn opbrengsten met 5 procent op te voeren tot 13,6 miljard pond, omgerekend meer dan 15 miljard euro. Er kwamen meer dan een half miljoen nieuwe klanten bij. De winst na belastingen steeg tot een kleine 1,2 miljard pond, tegen dik 1 miljard pond in het voorgaande gebroken boekjaar.

Disney en Comcast waren onlangs ook in de race voor onderdelen van 21st Century Fox, het mediabedrijf van Rupert Murdoch dat een groot deel van Sky in handen heeft. Die deal heeft Comcast echter aan Disney gelaten om zelf al zijn zinnen te zetten op Sky.

Beste kwartaal

Momenteel heeft Comcast zo'n 26 miljard pond over voor Sky. Dat komt neer op 14,75 pond per aandeel. Het meest recente door Disney gesteunde bod van Fox op de stukken die nog niet in handen zijn van dat bedrijf bedraagt 14 pond per aandeel.

Comcast kwam ook met resultaten naar buiten. De kwartaalomzet groeide met 2,1 procent tot 21,7 miljard dollar en bleef daarmee iets achter bij de gemiddelde verwachting van analisten. De tegenvaller onderstreept het belang van (mega)fusies in de sector, waarmee groei wél nog mogelijk is.

De kabelgigant kreeg er de afgelopen periode 260.000 nieuwe breedbandabonnees bij, zijn beste kwartaal in meer dan tien jaar. Daarmee werd het aantal mensen dat de tv-aansluiting de deur uitdeed gecompenseerd. Onder de streep hield Comcast 3,2 miljard dollar over, ruim een kwart meer dan een jaar eerder.