Financieel/Nieuws

Column: Nu of nooit

Minder dan 15% van de door rentederivaten gedupeerde mkb'ers heeft de beloofde schadevergoeding gekregen, rapporteerde de AFM vorige week. De reacties op het gebrek aan voortgang bij het compenseren worden steeds milder.

Politici en de pers lijken klaar te zijn met het onderwerp. De druk op banken dreigt te verslappen en de meer dan 17.000 ondernemers die al jaren op schadevergoeding wachten zijn de dupe.

Banken beloven veel, maar maken het niet waar. We gaan van hoorzitting naar hoorzitting, maar het blijft bij smoesjes en excuses. Over oplossingen en harde deadlines hebben we nog niets gehoord.

De complexiteit van het rentederivatenschandaal is onderschat. Door zowel de politiek als de banken. Met al haar kennis en technologie weet de bankensector dit maar niet op te lossen. Soepele ruimhartige compensatie had het vertrouwen van ondernemers in banken kunnen herstellen.

Met alle betrokken partijen moeten we nu de streep trekken. Laten we afspreken dat het derivatenschandaal voor het einde van 2018 afgerond is, anders betalen de banken een forse boeterente. Het is tijd voor een ultimatum. Gedupeerde mkb'ers moeten dit jaar gecompenseerd zijn, het is nu of nooit.