Nieuws/Financieel
2352450
Financieel

Draghi: ECB-rente blijft op zeer laag niveau

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi herhaalde bij zijn toelichting op het rentebesluit dat de rente tot minstens de zomer van 2019 op het huidige lage niveau blijft. En zelfs daarna, als dat nodig is om de inflatie omhoog te krijgen.

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

In de toelichting wilde Draghi niet ingaan op het handelsakkoord tussen de VS en de EU. Maar hij noemt het wel een goed teken dat er bereidheid is om te praten over handelsproblemen.

De ECB liet zoals verwacht het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 0%. Ook de depositorente, de rente waartegen banken hun tegoeden kunnen stallen bij de centrale bank in Frankfurt, is ongewijzigd gebleven op -0,4%.

Naar de mening van het centralebankhoofd laat de Europese economie ,,aanhoudende, solide en breedgedragen groei'' zien. Toch zit de economie momenteel niet zo stevig in de lift als vorig jaar en zorgt de handelsvete voor extra onzekerheid. Draghi vond het nog te vroeg om de nieuwste afspraken tussen de Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker inhoudelijk te beoordelen.

De lage rente is slechts een van de instrumenten die de ECB inzet in een poging de economische groei en de inflatie in de eurolanden aan te jagen. De ECB pompt door het opkopen van obligaties maandelijks ook nog altijd 30 miljard euro in de economie van het eurogebied. Het is de bedoeling dat dit bedrag per oktober wordt gehalveerd tot 15 miljard euro en na december helemaal tot nul wordt teruggebracht.

Opkoopprogramma

ECB-president Mario Draghi heeft vorige maand het einde van het opkoopprogramma aangekondigd. De centrale bank koopt tot en met september voor €30 miljard per maand aan obligaties op. Het opkoopprogramma loopt vervolgens door tot eind december, maar het maandbedrag wordt verlaagd naar €15 miljard.

DFT-redacteur Dorinde Meuzelaar volgde de toelichting van Draghi via Twitter.