Nieuws/Financieel
2352520
Financieel

Beurswaarde Facebook krimpt met $120 miljard

Het aandeel Facebook is donderdagmiddag op Wall Street bijna 20% lager geopend. Dit kost het social mediaconcern circa $120 miljard aan beurswaarde.

De markt schrok van de toelichting die Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn financiële topman David Wehner voor de maanden na de zomer gaven.

Zij meldden dat zowel de omzetverwachting als de marges op de advertenties de komende jaren zal teruglopen. Letterlijk stelden ze dat het tempo van de kosten die van de omzet zou gaan aftroeven. De operationele marge zou slinken tot 35%.

„We verwachten in het derde als vierde kwartaal dat de omzetgroei afneemt, met hoge enkelcijferige percentages, ten opzichte van eerdere kwartalen”, meldde Wehner.

Afnemende groei

En dat op een volgens eigen tellingen ongekend grote gebruikersgroep van 2,5 miljard mensen die minimaal een keer per maand op Facebook zitten.

Dagelijks zitten volgens Zuckerberg 11% meer actieve gebruikers op Facebook dan vorig jaar, zo’n 1,47 miljard.

Zuckerberg kon markt niet overtuigen.

Zuckerberg kon markt niet overtuigen.

Dat viel analisten tegen. Vooral het privacyschandaal rondom data-afnemer Cambridge Analytica, waarbij gegevens van negentig miljoen gebruikers ongevraagd terecht kwamen in het kamp van presidentskandidaat Trump, lijkt Facebook te hebben geraakt.

Het techbedrijf met 30.000 werknemers had in aanloop naar de opening van de beurs op Wall Street een marktwaarde van $630 miljard.

Omzet zwakker

De aanwas van nieuwe gebruikers groeide, maar minder hard dan waar analisten vooraf op hadden gerekend sinds Zuckerberg zijn volledige toewijding aan herstel van de reputatie tegenover Amerikaanse en Europese politici had toegezegd.

Uit het gepubliceerde bericht bleek ook dat de kwartaalomzet van Facebook met 42% is gestegen naar $13 miljard. Analisten mikten gemiddeld genomen op een omzet van $13,3 miljard. Ook de winststijging per aandeel van 32% naar $1,74 stelde teleur.