Financieel/Ondernemen
2352597
Ondernemen

SOCIALE ZAKEN GoOV maakt zelfstandig reizen mogelijk

OV-app voor verstandelijk beperkten

Utrecht - Kinderen met een lichte verstandelijke beperking reizen vaak met speciaal vervoer naar school. Een groot aantal zou liever zelfstandig met het OV gaan. Het Utrechtse bedrijf GoOV maakt dit mogelijk met een app.

„Voor gebruikers zelfstandig gaan reizen met onze app, doorlopen ze een heel traject”, vertelt medeoprichter Lars Nieuwenhoff. „We kijken of gebruikers verkeersveilig zijn en of ze met een smartphone om kunnen gaan. Vervolgens gaan we na welke routes passend zijn om zelfstandig te bereizen. Alleen die worden in de app gezet.”

Nieuwenhoff benadrukt dat dit niet altijd de snelste route is. „Als de gebruiker een gevaarlijk kruispunt moet oversteken om bij een bepaalde halte te komen, brengen we die optie niet in beeld. Datzelfde geldt voor buslijnen die door gevaarlijke wijken rijden.”

Als de reisopties zijn uitgestippeld, krijgt de gebruiker een training waarbij een oefenreis wordt gemaakt. Daarna volgt een oefenperiode van enkele weken waarbij onder begeleiding van een ouder of verzorger wordt gereisd. Als dat goed gaat, mag de gebruiker zelfstandig reizen.

De app maakt gebruik van actuele reisinformatie van het openbaar vervoer. „Als een trein vijf minuten vertraagd is of helemaal uitvalt, krijgt de gebruiker direct een alternatief in beeld.”

Aan de app zit ook een hulplijn gekoppeld. Gebruikers die onderweg in paniek raken kunnen op een noodknop drukken en krijgen dan een speciaal getrainde medewerker van een callcentrum aan de lijn. Die krijgt direct te zien welke gebruiker belt en indien relevant wat zijn beperking is. Na de gebruiker te hebben gerustgesteld, wordt een oplossing gezocht. „De ene gebruiker belt vanwege een vertraging die niet is opgemerkt omdat deze niet in de ov-database is gezet, terwijl een ander belt omdat er in de bus iemand op ‘zijn’ plek zit.”

Op dit moment telt de GoOV app zo’n 600 gebruikers. Nieuwenhoff is in gesprek met diverse gemeenten. „Ze kunnen er flink mee besparen op taxikosten. Van de twee miljoen mensen met een vervoersindicatie kan circa een derde met hulp van de GoOV-app zelfstandig reizen.”