2352718
Financieel

Besi doet zijn sector eer aan

Toeleverancier voor de chipindustrie Besi liet donderdag met zijn kwartaalresultaten nog eens zien waar de sector zijn volatiele reputatie aan te danken heeft. Bij een solide resultaat koppelde het bedrijf een duik van 58% in het orderboek.

Van een onzer verslaggevers

Het bedrijf surft daarmee neerwaarts mee op de golf van negatieve berichten die de markt voor chips de laatste maanden overspoelt, waar halfgeleiders voor mobiele apparaten het zwaarst getroffen worden. Eind vorige maand moest Besi zelf nog melden dat een grote klant uit de mobiele telefoniesector orders ter waarde van €28 miljoen had ingetrokken. Optimisme over chips voor auto’s en het internet of things kan daar nog niet tegenop.

Het verloop van de koers van het aandeel Besi is navenant. Dat was al ruim gehalveerd vanaf de top van €44, van eind maart, maar verloor donderdag nog eens 9% tot iets onder €20. En dat de uitslagen groot kunnen zijn blijkt ook uit de grafiek als je verder terugkijkt en eraan herinnerd wordt dat het aandeel tot anderhalf jaar geleden na een jarenlange mars naar boven eindelijk een niveau van rond de €16,50 had bereikt.