Nieuws/Financieel
2352988
Financieel

Ford achteruit op verdeeld Wall Street

New York - Facebook is donderdag fors afgestraft op een verdeeld geopend Wall Street vanwege tegenvallende kwartaalcijfers. Ook autofabrikant Ford en chipmaker NXP gingen achteruit.

Vlak na opening stond de Dow Jones-index 0,6% hoger. Technologiebeurs Nasdaq en de breder samengestelde S&P 500 leverden respectievelijk 0,9% en 0,2% in.

Facebook had in het tweede kwartaal duidelijk te lijden onder het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De aanwas van nieuwe gebruikers en omzetgroei bleven door het schandaal achter bij de verwachtingen. Het aandeel Facebook opende bijna 20% lager.

Op het vlak van internationale handelspolitiek was er hoopvol nieuws. Delegaties onder leiding van de Amerikaanse president Donald Trump en Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben elkaar beloofd importtarieven zoveel mogelijk terug te dringen. Daarmee lijkt handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten afgewend.

Ford

Dat sommige Amerikaanse bedrijven lijden onder Trumps op confrontaties gerichte handelspolitiek, bewezen de kwartaalcijfers van Ford. De autobouwer zag zijn winst in het tweede kwartaal halveren, mede door Chinese importtarieven als vergelding voor Amerikaanse handelsbarrières. Het aandeel Ford koerste 4,1% in het rood.

Het Chinees-Amerikaanse handelsconflict had ook zijn weerslag op de gehoopte overname van chipfabrikant NXP door branchegenoot Qualcomm. Peking gaf geen toestemming gaven voor de inlijving, waardoor de deal definitief van de baan is. NXP en Qualcomm lieten daarop weten eigen aandelen in te kopen. Op Wall Street verloor NXP 4,6%, terwijl Qualcomm 5,1% steeg.

Kwartaalcijfers

Voor het openen van de beurs kwam nog een trits bedrijven met kwartaalcijfers op de proppen. Olie- en gasconcern ConocoPhilips (-0,5%) poetste eerdere verliezen weg. Restaurantketen McDonald's (-0,7%) zag de autonome omzet toenemen en creditcardbedrijf Mastercard (-2,5%) boekte een lagere winst op een hogere omzet. Verder openden onder andere Botox-producent Allergan, kabelbedrijf Comcast en sportkledingmerk Under Armour de boeken.

Woensdag sloten de beurzen in New York in de plus. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 25.414,10 punten. De brede S&P 500 steeg 0,9 procent tot 2846,07 punten en de Nasdaq dikte 1,2 procent aan tot 7932,24 punten.