Nieuws/Financieel
2354782
Financieel

Tuimeling Facebook beheerst beurzen VS

New York - Facebook is donderdag op Wall Street flink onderuit gegaan omdat beleggers de kwartaalcijfers erg tegen vonden vallen. Het aandeel opende meer dan 19 procent lager en herstelde zich daarna nauwelijks. Halverwege de handelsdag was er nog steeds een min van 19,1 procent, waardoor circa 120 miljard dollar aan beurswaarde is verdampt.

Facebook had in het tweede kwartaal duidelijk te lijden onder het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. De aanwas van nieuwe gebruikers en omzetgroei bleven door het schandaal achter bij de verwachtingen. Ook in de tweede jaarhelft staat de rem op de groei, waarschuwde de onderneming.

Over de gehele linie lieten de beurzen in New York rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) een gemengd beeld zien. De leidende Dow-Jonesindex stond 0,6 procent in de plus op 25.553 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte daarentegen 0,2 procent tot 2840 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging onder druk van Facebook 1 procent omlaag tot 7856 punten.

Qualcomm

Chipleverancier Qualcomm zag definitief af van een overname van de Nederlandse branchegenoot NXP, nadat de Chinese toezichthouder geen toestemming gaf voor de inlijving. Het aandeel Qualcomm noteerde daarop 5,1 procent hoger. Het eveneens in New York genoteerde NXP leverde juist 6,2 procent in.

Ford ging verder 5,3 procent omlaag. De autobouwer meldde woensdag dat zijn winst het afgelopen kwartaal was gehalveerd, mede door importtarieven in China en een verstoorde productie van zijn goedverkopende pick-uptrucks.

ConocoPhilips

Olie- en gasconcern ConocoPhilips opende ook de boeken (plus 0,3 procent) en poetste eerdere verliezen weg. Restaurantketen McDonald's zag de autonome omzet toenemen, maar leverde toch 2,3 procent in. Creditcardbedrijf Mastercard (min 2,3 procent) boekte een lagere winst op een hogere omzet.

Op het vlak van internationale handelspolitiek was er hoopvol nieuws. Delegaties van de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben elkaar beloofd importtarieven zoveel mogelijk terug te dringen. Daarmee lijkt een handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten afgewend.

De euro was 1,1660 dollar waard, tegen 1,1667 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder en ging voor 69,79 dollar per vat van de hand. Ook de prijs van Brent-olie steeg en wel met 0,8 procent tot 74,49 dollar per vat.